Berhati-hati berkawan dengan Iranians.

15 comments


Assalamualaikum everyone,



Dalam jabatan saya terutamanya postgrads students (master and phd) majoritinya foreigner la yang conquer. Saya pun sedih sebab kebanyakan local student lebih suka bekerja daripada meneruskan pelajaran mereka. Ini mengakibatkan grant yang diberikan kepada pensyarah-pensyarah oleh pihak MOSTI dan KPT disalurkan kepada orang luar. Tetapi not to blame pensyarah sebab mereka dah buat macam-macam iklan nak menyuruh student sambung belajar tapi tetap fresh graduates lebih suka bergelar engineer dengan secepat mungkin. Biar lah, masing-masing punya minat dan kecenderugan tersendiri, penat jugak saya dok memujuk kawan-kawan untuk sambung belajar.


Jadi, persekitaran saya memang penuh dengan foreigner yang ramainya dari Negara Iran, Pakistan, Nigeria, Indonesia dan China. Secara terang saya paling kurang gemar dengan student Iran ni sebab mereka ada sejenis perangai yang sangat menggeramkan. Kebanyakan Iranians suka argue dan suka nak menang walaupun dah terserlah jawapannya. Ada saja modal mereka nak debatkan hatta dengan pensyarah yang bergelar profesor pun mereka gelarkan "kurang ilmu". Padahal dia yang kurang ilmu, master pun belum habis. Pernah dalam kelas time master saya dulu, ada seorang Iranian ni suka sangat tanya soalan walaupun pensyarah sedang menerangkan sesuatu. Bagi saya, sekirannya ada masalah boleh ditanya selepas pensyarah habis menerangkan isi subjek itu. Jangan lah nak potong kata-kata pensyarah, kurang ajar namanya tu. Sampaikan silibus pun tak habis sebab SETIAP benda pun nak tanya dan argue seolah olah dia saja yang betul.


Tapi itu saya tak kisah sangat sebab saya dah grad master dan dia pun dah balik Iran. Alhamdulillah. Tapi bila saya sambung phd ni, lain pulak pemikiran orang phd ni. Ada la sorang pak cik Iran ni yang suka ajak saya bersembang pasal AGAMA. Mula-mula saya ingat dia macam Iranian biasa yang suka menunjuk pandai, saya layankan aje. Saya ni jenis kalau orang nak sembang ajak nak lawan sapa pandai sapa bodoh, saya diam diri saja. Biaq dia cakap sorang2, bukankah kalau kita berdebat dengan orang tak bijak kita pun aka sama tak bijak jugak?. Tapi lama-lama tu saya sedar dia adalah mangsa kekejaman pemerintahan SYIAH yang korup dan baginya Islam adalah agama yang kejam. Sebab di area tempat tinggal dia, Syiah masih menakluk dan mereka menindas orang awam dengan teruk. Kakak dan adik perempuan dia dirogol or depa panggil Mut'ah oleh so-called orang alim di tempat dia. Jadi, dia datang ke Malaysia dengan idea yang Islam adalah kejam sebab dari dia lahir Syiah yang menyimpang tu sangat menindas golongan yang miskin macam dia dan dia terang2 mengatakan Al-Quran adalah tidak betul. 
Sebaliknya Bible yang kita sedia maklum diubah dari Injil itu adalah terbaik baginya. Setiap hujah saya (saya pun bukan pandai Agama sangat sampai nak berhujah) dia takmau dengar. Saya sangat kesian tengok dia, mereka menjadi apa yang mereka jadi sekarang kerana ajaran Syiah yang sesat itu. Mujur lah Malaysia sangat tegas dalam hal Syiah ni. Sebarang ajaran Syiah perlu dicantas secepat mungkin.


Ada pernah sekali  pakcik ni ceritakan apa yang pihak authority Iran buat kat family dia sambil nangis2 didepan saya, Kak Ros dan seorang student phd dari Pakistan. Dia dah 40tahun lebih dan sedang menghabiskan phd dia supaya dia kembali ke Iran untuk menyelamatkan famili dia. Di sana, sesiapa yang miskin akan sentiasa miskin kerana jawatan tertinggi hanya boleh dipegang oleh kroni-kroni orang alim mereka. Sungguh sangat tak adil.

Ya Allah...sangat besar tanggungjawab pak cik tu. Saya berdoa semoga dia dibukakan pintu hati kepada Islam yang sebenar ini. At least dia ada jugak rasa nak argue pasal agama. Yang Iranians lain-lain, yang muda sekitar 24 tahun dah jauh menyimpang dari jalan Islam dah. Pernah saya katakan kepada one of the master student lelaki yang tengah buat lab hari Jumaat,

"why don't you go for Jumaat prayer first, let me watch your apparatus for you"

Dia balas,

"I don't need to"

Rupanya, bila saya selidiki Iranians yang datang Malaysia isytihar diri mereka musafir dan tak perlu solat Jumaat dan tak perlu puasa. Hadoi. Macam tu pun ado. Ada lagi cerita yang kurang enak saya dengar, ada yang culture shock kot sampai Malaysia terus bukak tudung. Gadis-gadis Iran seriusli sangat cantik,hidung mancung, mata bulat, bulu mata lentik tapi sayang...pelik betul saya tengok mereka nie. Kata mereka, mereka dipaksa bertudung dan solat di Iran, di Malaysia tiada pihak berkuasa yang nak hukum. Ada jugak yang dah minum alkohol dan b*b* (saya tak suka nama menatang tu). Ada sorang Iran tu siap cakap rugi saya tak makan daging b*b*  sebab rasanya sedap. Astaghfirullahhal azim..Ya Allah..sungguh melencong mereka ni. Pakcik phd tu sekarang dah jarang saya jumpai sebab saya dah pindah naik lab atas. Kat lab atas ni aman sikit, cuma ada student Melayu dan seorang orang Iraq yang suka berbahas jugak tapi much ok dari Iranian.


Moga Allah sahaja lah yang dapat membuka hati mereka dan meneguhkan hati kami semua.


Jadi saya nak menyeru kepada sesiapa yang nak kawan dengan Iranian or any orang la kena pastikan pegangan Agama mereka terlebih dahulu. Macam nasihat Imam Syafie

"Bila tak ketemukan sahabat-sahabat yang takwa, lebih baik aku hidup menyendiri daripada aku harus bergaul dengan orang-orang jahat. Duduk sendirian untuk beribadah dengan tenang adalah lebih menyenangkanku daripada bersahabat dengan kawan yang mesti kuwaspada."


Sangat sangat sangat sangat setuju sengan nasihat ni. Kawan yang baik boleh mempengaruhi kita mendekatkan diri kepada Allah begitu juga kawan yang tak baik boleh membawa kita jauh dari Allah.


Untuk lebih kefahaman tentang apa yang sebenarnya berlaku di Iran dan kejahatan Syiah, silalah menonton video pembongkaran ini dengan hati terbuka :




Berderai air mata saya menonton video ni, sedih sangat melihat keadaan orang Islam sekarang. Ya Allah, berikan kami petunjuk dan hidayah mu.T_T




berusaha FOKUS demi masa depan.

11 comments
Assalamualaikum everyone, may Allah's blessing be upon us here and hereafter.


Alhamdulillah, hari baru dah bermula dan saya kena pulun berlipat kali ganda untuk menyiapkan proposal phd. FOKUS Ekmi!. At least dapat siapkan Chapter 1:Introduction itu pun jadi lah (auw, masih bertoleransi dengan diri). Hari ini rutin saya bermula seperti biasa, bangun pagi terus masak nasi untuk bekal ke lab. Sudah tiga hari saya membawa bekal ke lab. Jimat masa dan duit pastinya. Kalau lah nak keluar makan pasti akan membazir masa sebab sesak dengan manusia yang lapar di UTM ni. Biasanya saya hanya masak nasi goreng baki nasi malamnya tapi semalam saya tak makan nasi so, kenalah masak nasi dan buat sayur sikit. Mujur ayah tak mengajar kami adik beradik hidup memilih lauk yang sedap ja, so saya kalau dapat nasi dengan sayur kubis + sambal ikan bilis pun dah cukup best dah.


My tiny kitchen tempat saya masak2 for my BIG stomach.


Sudah siap semua, saya rempit ke lab dengan skuter. Cadang saya nak bertukar kepada kereta sebab lebih selamat, mak pun suruh saya angkat kereta secondhand sebab saya pernah jatuh moto depan Jusco tapi rempit lebih jimat kan? Kalau boleh, saya nak jimat and cut cost sehabis baik demi masa depan phd saya. Mak,please memahami cek. T_T.


Dah sampai lab, Dr.wan sampai dengan biskut raya yang sangat best. Katanya, ada yang dia beli dari Kelantan dan ada yang bibik dia bawa dari Indonesia. Memang Dr.Wan sangat pemurah, walaupun dia bukan my supervisor tetapi kebaikan hatinya terhadap saya dan group saya sangat-sangat mengharukan. Bebaru ni dia bagi heater letak kat lab supaya senang kami semua nak minum milo ke nescafe during writing. Selesa amat writing dalam lab baru ni.

Tempat writing; nampak sangat tak memdatang idea tp better dari dalam bilik saya yg sgt seductive tu.

Okeyh, so let me excuse myself for awhile. Let me focuse on my tehcnical writing yang perlu di submit cepat2. My supervisor is a Head of my department dan sangat busy. Setiap apa yang  nak dihantar utk di check mesti kena hantar seminggu awal dan dia bukanlah jenis yang nak call or push saya. Die jenis supervisor yang cool and rilex which is very nice la tapi  kalau cool selalu saya pulak gelabah. Dia cool saya gelabah, okey la kan? Kalau dua2 cool hancus la saya time proposal defense nanti.


Baca jurnals dan summarize kan mereka adalah sangat susah kalau tak fokus. Mintak2 boleh menulis tanpa plagiarism. Dulu zaman degree copy paste senang jek.

 
Pengajarannya, be fokus dalam setiap tindakan. Jangan play2 time kerja, play2 time playing games tu absolutely OK!

Mari tolong beliau!

2 comments





Saya Rohaiza Bte Ishak. Saya merupakan guru Kemahiran Hidup di MRSM Muar. Tujuan saya menulis email ini ialah untuk memohon belas kasihan dari pembaca kerana anak kedua saya yang bernama NurHannah Bte Mohamed Helmi berusia 3 bulan tidak sihat.

Ketika bersalin, anak saya lemas kerana tali pusat keluar lebih kurang 40 minit sebelum saya bersalin. Ini menyebabkan anak saya lemas kerana tidak mendapat oksigen kerana tali pusat sudah terkeluar.

Apabila doctor scan (MRI) otak anak saya, doctor menyatakan bahawa anak saya terencat akal kerana sel-sel otak telah mati kerana kekurangan oksigen. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa ketika itu.

Kaki bagaikan tidak jejak ke bumi. Muka saya pucat bagaikan tiada darah lagi. Hampir 3 minggu saya mengambil masa untuk terima hakikat apa yang doctor terangkan mengenai anak saya. Hari-hari saya menangis. Saya rasakan hati saya kosong.

Selepas 3 minggu saya cuba berkongsi masalah dengan teman sekerja. Semangat saya mula datang apabila ada rakan yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu anak mereka lemas ketika bersalin. Doktor juga menyatakan anak mereka terencat akal. Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya dan anak mereka alhamdulillah sihat. Tetapi saya akui bahawa saya hanya insan yang lemah. Kadang-kadang saya kuat, kadang-kadang saya lemah sangat.

Rakan menasihati saya agar perbanyakkan solat hajat, baca yassin dan bersedekah. Alhamdulillah. Saya melakukan semua nasihat yang mereka berikan. Perkembangan terbaru tentang anak saya ialah dia masih lagi belum boleh menghisap dan menelan. Minum susu menggunakan tiub yang dimasukkan terus ke perut. Suction machine pula digunakan untuk menyedut air liur kerana anak masih tidak boleh menelan.

2 minggu lepas anak dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman pada paru2. Ketika itu keadaan anak terlalu lemah menyebabkan doctor sukar mencari urat anak. Pilihan kedua ialah masukkan line hingga ke tulang.

Sekali lagi anak saya diduga iaitu selepas 3 hari kaki anak bengkak. Apabila doctor buat x-ray, rupanya kaki anak saya patah kerana dicucuk ketika memasukkan line.Pergerakan anak saya tidak seaktif bayi kerana kesan kurangnya oksigen di otak ..tambahan pula kaki kanan anak bersimen.

Hanya Allah tempat saya mengadu. Jika boleh, biarlah saya yang menanggung semua kesakitan itu, bukan anak saya yang berumur 3 bulan. Minum guna tiub, tak tahu menelan…kaki pula bersimen.

Kalian bayangkanlah bagaimana perasaan seorang ibu yang menjaga janin dalam kandungan bagaikan menatang minyak yang penuh. Tetapi selepas lahir, begitu besar ujian untuk anak saya.Terus terang saya katakan bahawa ini adalah ujian yang maha-maha besar dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana Allah menguji saya kerana Dia sayangkan saya dan anak.

Dikesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan.

Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAH agar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatn dan dipulihkan kerosakan pada otaknya. Mudah-mudahan dengan keikhlasan kalian, doa kalian dimakbulkan. Hanya Allah yang mampu membalas budi kalian.

Saya juga memohon agar kalian dapat forwardkan email ini kepda rakan-rakan kalian agar dapat membantu anak saya. Kesihanilah anak saya kerana dia terlalu kecil untuk memahami erti kesakitan. Jika ada nasihat, pengalaman dan ilmu..emailkanlah kepada saya rozex_3056@yahoo.com.my. Di sini saya sertakan panduan sembahyang hajat. Mudah-mudahan bolehlah kalian amalkan jika ingin memohon sesuatu hajat. Percaya dan yakinlah bahawa Allah maha mendengar doa dari hambaNya.

Solat Hajat

1) Niat Ushalli sunnatal hajati rak’ataini lillaahi ta’aala.

2) Tiap-tiap 2 rakaat sesudah membaca al-fatihah, baca Ayat kursi 1x, dan Kul huallah huahad sebanyak 1x.

3) Sehabis salam yang terakhir, sujud semula. teruslah meminta hajat kepada Allah dengan khusyuk.Insyaallah Allah makbulkan.

Ayat Kursi

Allahu laa ilaaha illaa huwal hayyl qayuum, la tak khu-dzuhuu sinataunw walaa naw-um, lahuu maa fis samawaati wamaa fil-ardhi, man dzal-la-dzii yasy-fa-‘u indahuu illaa bi-idz-nihii, ya’-lamu maa bayna aydiihim, wamaa khal-fahum walaa yuhii-thuuna bi-syai-inm min’ilmihii illa bimaa syaa-a, wasi-‘a kursiy-yuhus samaawaati wal-ar-dha, walaa ya-uu-duhuu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliy-yul azhim.

Sumber: NO 19

Do or Die!

2 comments
Assalamualaikum..

Amboi tajuk tu memang sangat over. Tetapi kita kena letak over begitu baru lah akan berusaha keras untuk mencapai apa yang kita mahukan. Sesuai dengan kata-kata "Bekerja seperti hidup 1000 tahun dan beribadah seperti akan mati esok hari"

Maka, saya dengan rasminya mahu berusaha dengan lebih keras sebaik membaca email that was forwarded by our Dean. His email says



ANNOUNCEMENT
(2nd ROUND)

FIRST STAGE EXAMINATION (RESEARCH)
FOR POSTGRADUATE STUDENTS
(MASTER, PhD & FAST TRACK)
SEMESTER 1 2011/2012
 Relevant students (2nd semester Master students, 3rd semester PhD students, 2nd semester fast track PhD students) are required to fill up the examiner nomination form and submit proposal to faculty as below :
  EXAMINER NOMINATION FORM AND RESEARCH PROPOSAL
Before or on  9th  December 2011
  ACCEPTANCE/REJECTION OF THE RESEARCH PROPOSAL PANEL MEETING & EXAMINER APPOINMENT PANEL MEETING
14th December 2011
  STUDENT RESUBMIT THE CORRECTED RESEARCH PROPOSAL TO POSTGRADUATE OFFICE
21st December 2011
RESEARCH PROPOSAL SUBMISSION TO THE PANEL
26th  December 2011
  DATE OF EXAMINATION
2nd  – 13th January 2011
  PROPOSAL CORRECTION
Until  23rd January 2011"



I need to push myself to complete my proposal writing before 9 DECEMBER so that I can finish my phd earlier. May Allah help me please...okeyh, start sekarang! no more wasting time Ekmi..



"

Master study, how to survive?

9 comments
Assalamualaikum and a very good day to everyone.

After lots of questions have been asked by my friends and juniors, how to survive during master study?. The survival here it's not about the research or study, this section will cover on financial only. For study or research, maybe later :P. Okeyh, after graduated and dah dapat ijazah mesti tertanya-tanya nak sambung belajar or nak kerja. It's depends on yourself and your financial status too. Kalau belajar tapi tak cukup duit pun susah jugak kan?. Takkan nak mintak kat mak ayah lagi, sebab time degree pun dah banyak mintak tolong mereka. So, for this section I'll try my best to provide some links and some tips that I think maybe beneficial for them yang tak mau menyusahkan mak ayah dah. Anda tolong diri anda dengan niat nak berjaya dan tak mau menyusahkan mak ayah then, i'll help you with this. For Master study, the on-paper expected period of study is 2 years for research and 1.5 years for mix mode( means: kena masuk kelas and buat reasearch). let's roll!

A) Lecturer's Grant.
Bagi student master by research, mesti kena ada supervisor (SV) dan tanya dia boleh tak jadi Research Assistant (RA). The appointment of RA ni temporary ja dan biasanya tajuk master memang sama dengan grant SV. So, sambil buat master dan tolong SV sikit dapat la gaji. Ada kawan saya boleh dapat gaji up to RM1500 sebulan. Ada grant supervisor yang 2 tahun, ada yang 1.5 tahun, so apa-apa hal kalau nak jadi RA ni memang kena selalu berdampingan dengan SV anda. 

Kelulusan Ijazah Sarjana dan sedang membuat MSc/PhD (UTM's standard)

Kadar Elaun RM 700 – RM 1850
Tempoh Lazim 2 Tahun (Maksimum)

Tapi, yuran tak disupport. So, next..


B) MyMaster
 
Bagi student by research yang dah jadi RA kena mintak MyMaster yang dibawah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) ni. MyMaster support yuran for every semester, best kan?. Untuk student master by mix-mode or taught course pun boleh minta MyMaster ni. But remember MyMaster hanya support YURAN SAHAJA, elaun bulanan takde. Sedikit details are as below. For further details

Syarat-syarat Umum
    • Pemohon adalah warganegara Malaysia;
    • Berumur tidak melebihi 40 tahun semasa memohon;
    • Telah mendapat tawaran kemasukan (tidak bersyarat/sementara) atau telah memulakan pengajian di IPT;
    • Pengajian secara sepenuh masa;
    • Memiliki Ijazah Sarjana Muda atau setaraf yang diiktiraf oleh Kerajaan dengan CGPA minima 2.75;
    • Tidak menerima sebarang bentuk penajaan dari lain-lain penaja (kecuali pinjaman pelajaran atau elaun pembantu penyelidik siswazah);dan
    • Tidak pernah mendapat tajaan dari mana-mana pihak untuk pengajian di peringkat yang sama
     
    C) Upah or Skim Pelajar Bekerja
     so, untuk pelajar Master by research mungkin dah boleh survive kan?. Bagi student yang bukan by research yang bukan RA, try cari kerja yang disediakan oleh universiti anda. Kalau kat UTM ni dipanggil Skim Pelajar Bekerja (SPB). Dalam grant SV pun boleh buat SPB ni tapi lagi sekali kena tanya SV anda. Macam SV saya, dia bagi student master by mixmode buat SPB ni dengan gaji RM7 sejam, 8jam sehari or bagi gaji maksimum RM1000 sebulan. Walaupun sikit dari gaji RA tapi ok la kan dari takde.   Macam saya dulu2 kala, grant lecturer tak leh nak buat SPB. Jadinya saya dan kawan-kawan bekerja kat Rumah Tamu UTM or Scholar's Inn sebagai Housekeeper dibawah SPB ni. Penat jugak tapi best sebab ramai-ramai.
     

     
    D) Skim Fellowship or SLAB/SLAI  
    Setakat ni saya banyak fokus on student UTM or kalau ada semua U pun boleh. KALAU, takmau jadi RA or SV anda tak cukup nak bagi SPB or tak mau kerja macam saya tu boleh apply SLAB/SLAI ni. Apa mondo ni? haa.. nama penuh dia Skim Latihan Akademik Bumiputera (SLAB) atau Skim Latihan Akademik IPTA (SLAI). Kawan saya ramai jugak yang amik ni dimana pengajian mereka dibiayai oleh universiti yang diminta setiap bulan, yuran pengajian ditanggung dan dijamin pekerjaan selepas grad/bonded. SLAB/SLAI banyak U yang offer. Pandai cari musti ada rezeki anda di situ. Antara yang saya tau saya bagi link dan cara-cara nak mohon;  
     
    1) Unimap
     
    Borang permohonan beserta maklumat berkaitan elaun serta kemudahan-kemudahan yang diperolehi di bawah Skim Latihan Akademik Bumiputera/IPTA boleh diperolehi sama ada dengan datang sendiri atau melalui pos dengan mengemukakan sampul surat berukuran 25cm x 32cm bersetem 50 sen dan beralamat sendiri kepada:-
     
    Jabatan Pendaftar   Universiti Malaysia Perlis   Tingkat 1, Bangunan KWSP   Jalan Bukit Lagi   01000 Kangar Perlis
    (Sila catatkan SLAB & SLAI/UniMAP 2010/2011 dan nyatakan bidang pengkhususan di sudut kiri sampul surat permohonan)
     
    2) UMP 

    http://pendaftar.ump.edu.my/index.php/bpsm/lain-lain/polisi/63.html
 



PROSES KELULUSAN PERMOHONAN SKIM ‘FELLOWSHIP’

Semua permohonan untuk mengikuti Skim ‘Fellowship’ UMP akan dipertimbang dan diluluskan oleh Panel Pembangunan Sumber Manusia sedia ada.

PEGAWAI BERTANGGUNGJAWAB
 PN. NORANITA MOHAMMAD/CIK MASNIRAM MOHD FADZILLAH



3)UM

 
http://www.ips.um.edu.my/?pfct=ips&modul=Current_Students&pilihan=Scholarship_and_Finance 

FINANCIAL ASSISTANCE
QUALIFICATION
CONTACT

UNIVERSITY OF MALAYA FELLOWSHIP SCHEME
(Skim Biasiswa Universiti Malaya)

  • Malaysian candidate
  • Full time studies in Master or PhD programme by research
  • A Bachelor’s degree with honours or its equivalent, or a Master’s degree
  • The award covers registration fees, tuition fees, research fees, examination fees, service fees and monthly stipend

Student Affairs Section
Institute of Graduate Studies
University of Malaya
50603 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel: 603-79676996

Fax: 603-79674606
Email: ips@um.edu.my
http://www.ips.um.edu.my


RYOICHI SASAKAWA YOUNG LEADERS FELLOWSHIP FUND (SYLFF)

  • Malaysian or international candidate
  • Full time studies in Master or PhD programme by research in social science or humanity research areas
  • No other employment or holding scholarship or other financial assistance
  • A Bachelor’s degree with honours or its equivalent, or a Master’s degree
  • Must not exceed 35 years of age on application date
  • The award covers tuition fees, registration fees, examination fees (viva voce), and monthly stipend

Student Affairs Section
Institute of Graduate Studies
University of Malaya
50603 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel: 603-79676996

Fax: 603-79674606
Email: ips@um.edu.my
http://www.ips.um.edu.my




FELLOWSHIP SCHEME
(Skim Biasiswazah)

  • Malaysian candidate
  • Full time studies in Master or PhD programme by research
  • A Bachelor’s degree with honours or its equivalent, or a Master’s degree 
  • Pass in Bahasa Malaysia (MCE/SPM/HSC/ STPM/Certificate of Proficiency in Bahasa Malaysia (UM))
  • The award covers registration fees, tuition/research fees, examination fees, service fees and monthly stipend


Student Affairs Section
Institute of Graduate Studies
University of Malaya
50603 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel: 603-79676996

Fax: 603-79674606
Email: ips@um.edu.my
http://www.ips.um.edu.my




TUANKU PRO-CHANCELLOR SCHOLARSHIP
(Biasiswa Tuanku Pro-Canselor)

  • Malaysian candidate
  • Full time studies in PhD programme by research
  • A Master’s degree
  • The award covers registration fees, tuition fees, examination fees, service fees and monthly stipend

Student Affairs Section
Institute of Graduate Studies
University of Malaya
50603 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel: 603-79676996

Fax: 603-79674606
Email: ips@um.edu.my
http://www.ips.um.edu.my

UNIVERSITY POSTGRADUATE RESEARCH SCHOLARSHIP SCHEME
(Skim Biasiswa Penyelidikan Pascasiswazah Universiti)

(PGD)

  • Malaysian candidate
  • Good academic qualification
  • Full time studies in Master or PhD program by research in science and technology research areas
  • No other employment or holding scholarship or other financial assistance
  • Must not exceed 30 years of age (for Masters) and 35 years of age (for PhD) on application date
  • Under supervision who are received MOSTI’s grant
  • The award covers tuition fees (includes registration and course fees), examination fees (viva) and monthly stipend

Student Affairs Section
Institute of Graduate Studies
University of Malaya
50603 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel: 603-79676996

Fax: 603-79674606
Email: ips@um.edu.my
http://www.ips.um.edu.my
Download Form: http://ehcd.mosti.gov.my



4) UPSI

CARA MEMOHON
Sila layari laman web UPSI di http://bsm.upsi.edu.my/fs/register.html untuk pendaftaran secara online dan memuat turun (download) borang dan mengemukakan dalam satu (1) salinan kepada :
Unit Perjawatan Akademik Bahagian Sumber Manusia Tingkat 1, Bangunan Canselori Universiti Pendidikan Sultan Idris
35900 Tanjong Malim
PERAK DARUL RIDZUAN

Sila tandakan “ Permohonan Fellowship” dan nyatakan bidang pengkhususan di sudut kiri sampul surat permohonan semasa menghantar borang permohonan tersebut.


TARIKH TUTUP PERMOHONAN : Sepanjang tahun


5) Uitm

kat UiTM ia dipanggil Young Lecturer Scheme dan ada jangka masa yang tertentu. kena super alert tau.

http://www.uitm.edu.my/index.php/en/current-news/393-scholarship-for-young-lecturer-scheme-2011

HOW TO APPLY

The prospective applicants are requested to view the scholarship terms and to read full information about the eligibility requirement as attached.  Application are open online via website http://onlineapps.uitm.edu.my/eTPM.






Tamat...

So, itu la serba serbi yang saya rasa dapat membantu anda semua dalam membiayai pengajian. Yang lain macam parttime kat kedai buku or jaga kedai mana mana tu lain lah yea. Saya harap ini semua dapat membantu anda semua. Yang penting,jum bersemangat sambung belajar ramai-ramai. Rezeki Allah tu sangat luas dan kita tak ada pengetahuan tentang itu, kita lakukan yang kita tau..iaitu berdoa dan berusaha. Selamat mencuba semua ni!
Update 2015: ramai lagi yang masih membaca entry ini di 2015. Alhamdulillah semoga membantu. Ketika menulis entry ni saya masih pelajar PhD, now saya dah bergelar pensyarah. InsyaAllah saya akan update sikit demi sedikit

IKEA membutakan mata.

0 comments
Assalamualaikum everyone in the house...or in any wifi places..

Toward the end of the year mesti banyak majlis perkahwinan dan event dalam Facebook pun penuh dengan jemputan sana sini. Sama lah macam saya ni, disebabkan masih single dan masih mampu saya nak sangat menghadiri majlis perkahwinan kawan-kawan saya. Pada 2th Oct ini bekas kawan sekelas zaman degree akan melansungkan perkahwinan dia dan saya dipilih untuk mengutip duit hadiah kahwin beliau dari setiap orang. This so called tradition was started during Kema's wedding last year. We collected money from friends who cannot make it to the ceremony and bought something more important that blender, set pinggan mangkuk or any kind that is the same group. For Kema, we manage to gave her a fridge. For Raop we gave him a microwave and for coming newly wed Akim a sofa is waiting for him.

So, I'm the one with money gathered from my friend.hehe and base on some of my friends suggestion we decided to buy him IKEA sofa-bed.


While going through IKEA 2011/12's catalog, I have realize that their price is sooooo high. if it is my money, I won't be able to look at it's catalog at all. But it's all worth it, i think. Their designs are unique and very nice. A beautiful sofa had my eyes stuck on it for about 15 minutes.  It's so so so beautiful!. maybe 5 years more I can have it. Argh, forget bout the seductive sofa ekmi..!FOCUS!

okay, but there is a problem. A small problem that can be BIG if it's not being handled carefully. The problem is.... my friend who suppose to purchase this sofa had went to China for a conference. Me and my other friends are stay far from Damansara. huhu..We're still searching for anyone who can help us buy this sofa..Hopefully there will be a light. We love this sofa. Macam petition pun ado. Ok, that's all. Nanti saya update of we can buy this sofa or not. Assalam :D






New Semester must be in a New Room

0 comments

Assalamualaikum to everyone,

New semester has started few weeks ago and I'm in my 2nd semester already. seriously, I'm in the middle of adapting myself with this new semester. This time onward I'll be residing in Kolej 13 and below is my room's welcome sign:


Semua dijemput melawat kecuali tikus, lipas, cicak dan pencuri. and Yeah. It's on 6th floor babe. On last semester I was located in 5th floor, now I climb up another level. Luckily this new college has a lift for every blok so there's no hassle except if there is no electricity. Penat jugak akak nak menapak tu. My first impression when I opened the door "pink nyaaaaa". very pinkish! just look at all the furniture here.
1) Pink cloth wardrobe.

(i don't what happen to this picture's color, i tried to edit the color to make it more chanteq but eee..tak cntik pulak..keke)

 2) Pink bed for me to rest and forget about yesterday and excited about tomorrow,


3) Pink study desk. I love this one, really am!it is so cozy and I really need this to help me get the feeling to write something (bajet penulis skit).


I have fall in love with my new room. It brings me the at-home feeling not a hostel-made -for -19~20years-old-student-but-it-was-given-to-25-years-old-student feeling. hehe 



"Stop thinking about the past, and don"t worry too much about what"s going to happen in the future. Your presence is a present, so live for today, and appreciate everyone and everything you have. Stop thinking about what you don"t have, what you wish you had, who walked out of your life, and whatever else that falls in that category. Think about what you have, who you have in your life, and how fortunate you are."

 Junethea Crystal Centeno







4 seasons in Malaysia

0 comments
Asssalamualaikum and very2 good day to everyone..


As everyone already knows, Malaysia never has 4 seasons like any other countries that can experience autumn,spring,winter and fall. But, we have much interesting seasons that only happen in here; Hot & Raining seasons. Sometimes, the weather here is so unpredictable. In the morning you can feel the burning sun but as the noon comes, heavy rain will pour down onto you. As Malaysians, we are dealing this matter as fine as we suppose to be. It's not going to change anything if we can't deal with it so, be adjustable.


I'm so sorry for my foreigner friends who are very shock about these changes of weather here. at the same time, it's so funny watching them try to cope with this unpredictable seasons. One of my Iranian friend said to me "Malaysia has it's 4 seasons on it's own". So I ask what are they?. He replied "hot, very hot, very very hot and very very very very hot". Oh, he is so exaggerated. I bet he never been in Africa yet (me too). He must thank Allah that he got in UTM that located in Johor. I can't imagine how his reaction if he go to Kedah, Perlis or any countries in North of Malaysia. My hometown is in Kedah and when the drought season coming you just want to lay down under wooden rooftop while drinking ice-water and waiting for sun to set. 


I remember one funny memory I have due to this topic. After long semester study in Johor, I went back to Kedah to relax and rest and of course to reunite with my family again. But, as I arrived at my hometown the burning sun hurts me and I got a fever for 2 days. My body was trying to adapt with the surrounding but it can't. The heat transfer was too much to handle. That happened a long time ago. Now, I think my body can differentiate the surrounding and adapt with it well. Syabas bette!


Today is my 1st day of this week that I manage to hinder from being soaked with rain. Thanks to Kak Ros as she ask me to quickly going back to my hostel as soon as comulunimbus sky appeared. For last 3 days, I was drench while riding my scooter on tha way back to my hostel. But the nice thing is, I never caught a cold or fever due that. Alhamdulillah. Kak Ros said if you are spending in rain too much in Penang, you won't be able to wake up tomorrow morning if you are not take a bath immediately. I guess rain in UTM safe and sound.
This is my second time send an entry through my phone and find it easy and nice as long as no picture or video to be uploaded. Ok, see ya next entry :D

Percubaan.

0 comments
Assalamualaikum minna..
Ohaiyo gozaimas~
As our daily life getting better and easier with new inventions, I found an easy way to publish an entry without opening our laptop. That is, by write it in email and send it to blogspot. I find it really convenience as it easy for me to blogging via my Blackberry device.
This entry is make through my phone and works as a trial too. Ehem ehem.. Percubaan percubaan.. 1 2 3.
Hopefully this entry will publish normally on my blog. I'll use this method if this is ok because I want to use my phone optimally and I can keep on updating my blog regularly. I like too keep my moves on track so that when I'm getting bored and old I can sit back and read my blog again. This kind of things are so fun to do. You won't realize that something you are currently doing can motivate you later and bring back the old memories.
Ok, that's all for PERCUBAAN writing an entry via emel. :D

New Family Member

0 comments
Assalamualaikum and a very good day to everyone,

Today I'm so delighted to write about my new family member, Mohd Alff Emran. He is my sis's first baby. My sis gave birth to Emran during Fasting month in Kedah and both of them are being taking care by my mother and my older sis. Emran is a very good boy, he rarely cries except when he wants his milk and when his pamper was fully filled. My sis was overdue from her expected date, so Doc has to force Emran out as he already ate his own poo inside her mom's womb. That was not healthy for a baby.

After a few days he was born, I went back home. So, I had a good experience taking Emran to check his "kuning" (what we call it in English) in hospital as her mom wasn't strong enough yet. After 2nd meeting with Doc, Emran passes that critical level and now he is much healthier and his weight is increasing too. That's good!



Now I know what is mean by "sleep like a baby" . Emran's look so calm eventhough he was sleeping on a cushion.

After all attentions have been draw to Emran, Miss Zahra feel so jealous. She will stick closely to my mom so that she will have all of my mom only for her. So cute.



Both of them are jewels in my parent's house. Just by looking at them and watch their face all our bad day will be removed. Kids are so pure but how come there were parents who throw away their baby in dustbin, in front of mosque and other places that she/he wasn't suppose to stay. Baby must be hold and stay beside her/his mother.

*miss them*

Un-break My Heart

0 comments
My 25th birthday had been completely gone and I spent my night with this one song repeatedly. It wasn't my intention to make myself to feel the loneliness but this song is so nice to hear and Tony Braxton's voice beb! Powerful & strong to a point where I could not resist. Never heard of this song before? are you serious?.

it's ok, press Play and you'll understand me.


I provide it's lyric so we can karaoke-ing together :

"Un-break My Heart"

Don't leave me in all this pain
Don't leave me out in the rain
Come back and bring back my smile
Come and take these tears away
I need your arms to hold me now
The nights are so unkind
Bring back those nights when I held you beside me

Un-break my heart
Say you'll love me again
Undo this hurt you caused
When you walked out the door
And walked out of my life
Un-cry these tears
I cried so many nights
Un-break my heart
My heart

Take back that sad word good-bye
Bring back the joy to my life
Don't leave me here with these tears
Come and kiss this pain away
I can't forget the day you left
Time is so unkind
And life is so cruel without you here beside me

Un-break my heart
Say you'll love me again
Undo this hurt you caused
When you walked out the door
And walked out of my life
Un-cry these tears
I cried so many nights
Un-break my heart
My heart

Don't leave me in all this pain
Don't leave me out in the rain
Bring back the nights when I held you beside me

Un-break my heart
Say you'll love me again
Undo this hurt you caused
When you walked out the door
And walked out of my life
Un-cry this tears
I cried so many, many nights
Un-break my

Un-break my heart oh baby
Come back and say you love me
Un-break my heart
Sweet darlin'
Without you I just can't go on
Can't go on....

Like I said earlier, this song's meaning got nothing to do with me. I just happen to like it's melody.

Oh I forgot.
 
Happy 25th Birtday to me.

I wish I can be;
1) hamba yang solehah demi agama Allah tercinta
2) Anak yang taat buat Mak Ayah
3) Kakak dan adik yang baik untuk adik beradik saya
4) Anak murid yang bijak dan rajin
5) Kawan yang memahami
6) A good citizen.
That's all I want, Allah has given me too many things that i never ever wished upon. I hope I can contribute something rather than receiving things. May Allah help me :D
 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template