The Greatest Love Story Earth Ever Had.




Assalamalaikum and a very-very good day..



Today, I want to share a true love story Earth ever had dengan semua. Nope,
pastinya bukan Kisah Romeo dan Juliet yang dikarang oleh Shakespear tu. Setakat kisah pasangan yang curi-curi berjumpa di belakang mak ayah, berhubungan luar nikah, dan membunuh diri kerana cinta yang menurut Islam and Christianity as well; "anyone who commits suicide will go to Hell forever" Memang takk la.


Ini kisah cinta yang happily ever after sampai syurga between Nabi Muhammad SAW and his wife, Saidatina Aisya r.a. Sesungguhnya, saya sangat-sangat sedih dan kecewa dengan artikel dan tuduhan yang dilemparkan kepada Nabi Muhammad SAW yang saya sangat cintai, akibat kurang cerdik mereka menuduh Nabi Muhammad SAW seorang "pedophile".

Pedophile as defined by wikipedia a psychiatric disorder in adults or late adolescents (persons age 16 or older) typically characterized by a primary or exclusive sexual interest in prepubescent children (generally age 13 years or younger, though onset of puberty may vary) (wikipedia)

Astaghfirullah hal azim.. tergamak mereka menuduh sebegitu sedangkan mereka sendiri tidak pernah cuba untuk mengenali peribadi Nabi Muhammad SAW dan Saidatina Aisyah r.a secara mendalam. Mereka cuma mendengar tuduhan nenek moyang mereka dan meneruskan tuduhan itu tanpa usul periksa. Tahukah mereka yang;

~ Nabi Muhammad SAW paling jujur dan adil of all the people living in his community. None was respected more for honesty, integrity, sobriety and humbleness.

~Nabi Muhammad SAW tidak mempunyai sebarang bad habits dan tidak pernah meminum alcohol atau mempunyai mana-mana relations with women, walaupun semua itu adalah satu kebiasaan orang zaman nya.

~ Nabi Muhammad SAW TIDAK pernah mempunyai girlfriend nor a mistress in his life dan TIDAK pernah menghadiri parti atau event seperti itu dalam hidupnya.

~His first personal encounter with a woman was his own wife, Khadijah, and that was for marriage. He was 25 years old and she was 15 years older (40).

~Nabi Muhammad SAW mempunyai hanya seorang isteri sehinggalah Khadijah meninggal pada 65 years old.

~Nabi Muhammad SAW bersedih dalam masa yang panjang selepas pemergian Khadijah walaupun ramai yang mempelawa baginda untuk berkahwin lagi.

~Nabi Muhammad SAW tidak menerima first offer of marriage to Aisyah apabila ayahnya datang pada Rasulullah tetapi mengahwini an older, large woman named Sawdah.

~Aisyah hanya lah ditawarkan untuk dikahwinkan dan bertunang tetapi perkahwinan itu tidak diteruskan pun.

~Hanya lah apabila Aisyah sudah cukup umur dan layak berkhawin, again her father offered her in marriage and the proposal was accepted.

~Aisyah sangat bergembira dengan perkahwinannya dengan Nabi Muhammad SAW dan dapat dilihat dengan ratusan hadis yang dikelurkannya.

Pastinya mereka yang menuduh tidak tahu semua ini kan?Aisyah seorang yang sangat dihormati sebagai anak Abu Bakar yang dikenali sebagai "As-Siddiq" (The one who verifies truth).  Abu Bakar ialah life long friend Nabi Muhammad SAW and the first man to accept Islam after revelation of Quran started. Aisyah seorang yang sangat cerdas fikirannya dan mempunyai layanan yang baik daripada ibubapanya. Beliau dikenali sebagai isteri yang menghormati suaminya, Nabi Muhammad SAW. Ketika beliau dituduh some hypocrites of immorality, but in her innocence she did not even know what she was being accused of until her mother explained it to her. Dan Allah lah yang membersihkan namanya selamanya-lamanya dalam Quran (Surah An-Nur chapter 24). Beliau merupakan wanita pertama of women scholars and
teachers of Islam. Tiada yang mengeluarkan hadis sebanyaknya melainkan Aisyah.

Abu Bakar sendiri yang menawarkan anaknya kepada Rasulullah SAW untuk dinikahi. Abu Bakar menyuruh isterinya membawa Aisyah masuk untuk bertemu Rasulullah tetapi Aisyah keluar semula untuk bermain. Ketika itu Nabi Muhammad SAW menolak tawaran itu. Terdapat ayat dalam Al Quran related to this topic, in Surah An-Nisa', chapter 4, verse 19 - mengatakan perempuan tidak boleh dikahwini against their will. Ini adalah bukti betapa Islam sangat menjaga hak-hak wanita. The truth bears out over the falsehood, in this case very clear.

"O you who believe, it is for not legal for you to inherit women against their will. And don't make it difficult for them so you can take from what you have given them (marriage dowry) unless they commit open immorality. And live with them in goodness (Al-Marufi). Because if you dislike them, it could be you dislike something and Allah makes in it a lot of "khair" (good)." [Noble Quran 4:19]

Selepas Aisyah susah meningkat dewasa dan Abu Bakar datang lagi untuk menawarkan Aisyah kepada Nabi Muhammad SAw untuk dinikahkan. Tetapi, Nabi Muhammad SAw menerima tawaran  itu selepas beberapa tahun kemudian selepas Aisyah dah betul-betul dewasa as old enough according to Islam dan sesuai untuk berkahwin iaitu able to bear children.Ketika itu, Aisyah sangat gembira dan tahukah anda;

~No other woman was loved more by Nabi Muhammad SAW selain Aisyah.

~He wanted to die with his head in her lap (and he did).

~They were in total love with each other the way everyone would love to be in love.

~Their romance is known to all of the Muslim world and how much they really enjoyed each others company - always.

~They planned on being together in Jannah.


The marriage of Aisyah to  Nabi Muhammad SAW is nothing less than the best love story ever written.  Untuk mendengar lagi kisah cinta mereka, mari sama-sama tonton video ni.





Semoga saya dapat membersihkan nama manusia2 yang saya cintai ini dan sama-samalah kita meyakini yang Nabi Muhammad SAW adalah contoh teladan yang Allah ciptakan untuk kita. Jangan mengadakan ikutan lain selain dia. Semoga saya juga berkesempatan mempunyai kisah cinta seperti ini. Amiiinn...

6 comments:

  1. mari jadikan BAGINDA sbg idola kecil & besar..sesungguhnya bagindalah contoh terbaek spnjg zaman :)



    luv,
    cik ana :)

    ReplyDelete
  2. kisah cinta mereka lagi indah dr romeo and juliet~ mmg contoh terbaik selama-lamanya :)

    ReplyDelete
  3. inilah kisah cinta agung~ saya sedih bila ada yang memburuk-burukkan nabi kita~ padahal, mereka tidak cuba untuk mengenal lagi~

    ReplyDelete
  4. Subhanallah:)
    best sangat2 cara akak tulis entry ni...
    saya doakan akak mndpt cinta yg brlandaskan cinta Illahi:)
    Amin:)

    ReplyDelete
  5. semoga golongan yang menuduh dan membicarakan sesuatu yang negatif terhadap baginda Rasullullah S.A.W akan dibukakan pintu hatinya untuk mengenali dan mengkaji Rasullullah dengan mendalam dan dibuka pintu hidayah oleh Allah untuk mereka kepada Islam. Insya-Allah. Ameeennn..

    ReplyDelete
  6. anamizu: yep, sunnah baginda meliputi kehidupan kita.

    emy zulaiha: kann..romea juliet tu barat punya ikutan ja

    dhiera: same as me and suppose every Muslim should feel the same to..

    Syazwana Mohd Zulkifeli: TQ, aminn...

    ReplyDelete

 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template