Lantai Makmal BerEpoksi

Assalamualaikum semua.. Hari ini my 1st day ke lab selepas MC akibat bisul dalam telinga. Sakit betul. Sekarang pun masih sakit tapi lepas makan ubat, Alhamdulillah dah semakin membaik. Doc dah pesan, jangan over sangat korek telinga. baek..

Sampai di lab, pening kepala muncul kembali penangan bau cat epoxy yang sangat over ni. 


Last week orang tu dah cakap nak cat lantai makmal this week tapi saya terlupa. Dan saya tak boleh nak buat writing kat bilik jugak sebab cobaan dan dugaan yang sangat menggoda dengan katil yang empuk dan koleksi drama Korea Jepun yang tengah tunggu turn nak ditonton. So, saya lepak dalam bilik lab technician untuk menyelematkan diri dari bau epoxy yang melampau ni.



Para pekerja mengecat part by part. Bijak jugak, so tak perlu nak angkut semua perabot keluar masuk. Once the other part dried, perabot alih pula ke part yang dah kering tu. 

Bagi lantai makmal epoxy memang sangat berguna compare to other kinds of flooring paint. 

Sat..apa itu epoxy floor? 

Dalam Bahasa; Epoxy = Epoksi. Cat epoxy ini ialah cat yang dihasilkan menggunakan epoxy resin. Epoxy resin pulak ialah sejenis thermoset polymer material yang asalnya cecair dan converted to solid polymer selepas berlakunya chemical reaction. Nama lain Epoxy ialah polyepoxide. Dr. Pierre Castan of Switzerland dan Dr. S.O. Greenlee in the United States merupakan saintis terawal yang berjaya menghasilkan bisphenol-A based epoxy resins pada tahun 1936.


Epoxy banyaknya dihasilkan daripada reaction between epichlorohydrin and bisphenol-A (BPA). BPA ni yang glamer lepas kes BPA dalam botol susu baby tu. BPA sangat berguna dalam penghasilan botol polycarbonate yang kuat dan lutsinar dan 95% botol susu mempunyai BPA. Kepada ibu2 yang concern hal ini dan nak beli botol anak-anak free-BPA check betul2..biasanya yang ada BPA, kat bawah botol susu ada simbol ni;

  1. Nombor 7 Pla_7.jpg
  2. Nombor 7 dan PC 
  3. Nombor 7 dan ‘other’

Contoh botol air polikarbonat PC 7

Botol air polikarbonat PC 7

Contoh botol susu polikarbonat PC 7

Botol susu polikarbonat PC 7


Atau menurut Chin Kah (Penolong Pengurus Kualiti, Standard dan Informasi Persatuan Pengguna Standard Malaysia), botol susu mengandungi BPA dan yang bebas bahan kimia tersebut boleh dibezakan melalui kod kitar semula yang tertera pada botol berkenaan. 


"Bagi yang mengandungi BPA kod kitar semulanya ialah 3, 6 dan 7, manakala kod botol bebas BPA pula ialah 1, 2, 4 dan 5.

Berbalik kepada epoxy pulak..

Epoxy in mempunyai properties yang sangat baik seperti mechanically strong, tahan electric, tahan chemical which is ia sgt sesuai menjadi lantai chemical lab dan kuat lekatan time conversion dari cecair to solid. Properties epoxy ni boleh diubah mengikut formulation. 

 Epoxy resin 3D structure.



Epoxy systems ada 2 komponen iaitu resin dan hardeners. Resin ni biasanya ringan, warnanya clear dan tak berbau. Hardeners biasanya lebih gelap dan mempunyai bau seperti 'ammonia-like' smell. Apabila kedua komponen ini mixed, chemical reaction akan berlaku dan link together dan hasilnya ialah plastic material yang kuat. Selain cat or coatings, epoxy jugak selalu digunakan sebagai adhesives and composite materials like carbon fiber and glass-reinforced plastic. Selain lantai biasa, epoxy ni jugak boleh coat macam-macam lagi surface including steel, concrete, and wood.


Selepas bercampur dua komponen ni barulah epoxy akan cured dan jadi solid.

STOP here.

hmmm.. sebenarnya saya buat blog ini untuk lari dari polymer engineering subjects tapi nak buat camno.pening bau epoxy + effect ubat yang melalokkan gamaknya. @_@. hehe





6 comments:

  1. pergh.. poning den bace epoxy2 bagai tu.. yang aki tau,TNB wajib cat epoksi lantai Rumah Kuasa.. Ho ho ho..

    ReplyDelete
  2. Woishhh! Its a good info. Thx for sharing.

    ReplyDelete
  3. terdiam baca ni..sambil garu2 kepala

    ReplyDelete
  4. yang epoksi epoksi tu akak nora penin..tp bab botol susu tu memg gud info..thanks yaa...

    ReplyDelete
  5. 1st time dgr lantai dicat.. hihi

    ReplyDelete
  6. Aki: hehe kita tau apa yg perlu aje pun dh cukup

    Fabulous Me: welkem

    Pendamba Mawar: hehe.

    Nora Shahaira: welkem :)

    ReplyDelete

 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template