Saya akan cuba buat surat sokongan. @_@

Assalamualaikum.. :)

Alhamdulillah. Sudah bertemu malam Jumaat lagi, cepat sangat kan masa berlalu apabila kita terlalu sibuk. Tadi saya ke Sekolah Pengajian Siswazah (SPS) untuk menanyakan boleh atau tidak if I have my proposal defense this semester. Suppose a PHD candidate has to defense his/her proposal in 3rd semester tapi saya nak buat di semester kedua sebab time master pun dah buat projek ini jadinya saya dah sedikit familiar dengan projek ni. Kata SPS saya perlu kemukakan surat kepada Timbalan Dekan Penyelidikan dan Pengajian Siswazah untuk memohon dipercepatkan hari proposal defense ni. Biasanya orang nak lewatkan tapi saya pulak nak diawalkan. Terbalik pulak. 

Selepas mendengar prosedur yang agak remeh saya dah hampir berputus asa dan terus berjumpa dengan my supervisor. Bila jumpa supervisor saya hamburkan semua masalah saya yang saya pendam selama 2 minggu tak jumpa beliau

"Dr, lab technician sengal buang semua sample saya. susah saya buat..bla bla bla...saya tak suka technician tu ..bla bla"
"Dr, ada 3 org budak final year dah jumpa saya dan tanya pasal barang..byk chemical kena order balik bla bla supplier bla.."

"Dr, publisher bg masa lg 30 hari untuk siapkan journal paper., bila nak siap ni?"

"Dr, saya tak boleh pergi conference kat umt, nak fokus writing proposal.."

"Dr, saya tak leh present proposal sem ni, kena buat surat apa benda waaa..."


My supervisor macam biasa..rilex je, dengar sambil senyum. Dia sangat baik dan positif, katanya

"Nanti saya buatkan surat sokongan, awak ini kes special. InsyaAllah boleh :)"



Dr., saya sangat terharu. 
Terus hilang semua masalah dibawa angin aircond.
InsyaAllah..

Time tu memang dah nak nangis. Bayangkan kita tengah negatif dan mentaliti drama queen macam kita ja satu-satunya orang kat dunia ni yang ada masalah dan rasa satu dunia menyisihkan kita tetiba Dr. senyum sambil rilex dan cakap "insyaAllah, tak da apa2 tu..kita usahakan mana yg boleh"

Pas jumpa my supervisor, saya nekad I really need to complete my proposal excellently then, fight for my proposal defense. Buat sehabis baik. Semua orang support saya dan nak saya berjaya, letting them down means I fail to fulfill my responsibilities.



InsyaAllah.
Chaiyok2!

If Allah brings you to it, Allah will bring you through it.

17 comments:

  1. bgsye supervisor tu.. :D..
    teringat time lady dulu2.. siap ngs2 sebab projek last minit tak jadi.. thesis dan separuh siap.. tetibe kajian terpaksa dibatalkan kerana mslh dengan bakteria.. asyik mati jerk..

    ReplyDelete
  2. yeahhh~ awak pasti boleh!! caiyok3!!

    salam kenal.. folo kamu juga..:)

    ReplyDelete
  3. wah wah . dapat sokongann hehehe . caiyaa lahh

    ReplyDelete
  4. tersinggah baca entri awk ...suka, i ikut sini dulu..

    ReplyDelete
  5. wow...u pursuing pHD??semoga berjaya ya...u r special as the dr said =)

    ReplyDelete
  6. kalo sisi suke bace tentang entry braces saya, sy pula, suke bace ttg PhD sis. :)

    sgt hebat seorang wanita mampu berpelajaran jauh dalam usia yg masih muda.

    kalau zaman dahulu, cukup SPM, terus kahwin. no more study. anda hebat! :)

    ReplyDelete
  7. betapa hebatnya menjadi orang yang mampu menenang dan mententeramkan mereka yang sedang colaps keyakinan diri.

    ReplyDelete
  8. ah teringat pulak aku masa tenga buat thesis kat uitm dulu..argh!!

    memori terimbau kembali dammm...
    tetiba* :P

    ReplyDelete
  9. untungnya badan....


    baiknye dr tu... =)

    ReplyDelete
  10. wah amik PHD ! bestnyer :D .. teringin nak sambung lagi tapi cam dh xmampu je .. sobsob .. Gud Luck ! :D

    ReplyDelete

 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template