Supplement itu pentingkah?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.. May today will be better than yesderday :)

Supplement atau makanan tambahan yang berbagai-bagai rupa termasuklah pil, gel, solution dan tablet sangat banyak sekarang ni kan terutama di Guardian bahagian supplement, tengah2 corner Jusco or any supermarket seumpamanya. Ada B-complex, vitamin C, primerose oil, minyak ikan kod, .......  dll. Persoalannya, adakah perlu untuk kita mengambil supplement yang mahal-mahal ni on daily basis? Secara teorinya, jika kita mengamalkan pemakanan sihat dengan imbangan jadual pemakanan yang betul, cukup protein, lemak dan karbohidrat, kita tidak memerlukan makanan tambahan. Seorang imunalogist berkata,

"makanan tambahan hanya untuk mereka yang malas. Jika seseorang itu memiliki imbangan pemakanan yang betul, tiada alasan untuk mengambil makanan tambahan. Jauh bezanya antara makanan asal seperti sebiji oren dengan tablet yang sama khasiatnya."

uhuks, malas ke saya?.

Bagaimanapun, consider pulak gaya kehidupan seharian yang serba busy dan hectic sampai ada yang cenderung mengabaikan kesihatan diri sendiri tak kira lah lelaki perempuan tanpa kita sedari. Pelajar dengan gaya hidup nya - kalau ada test pulun study hard sampai tak tidur dan makan pun depan note. Tapi bila time tiada test or due date assignment ada lagi 3 hari berbaki, lepak kedai mamak tengok bola dulu. Layan cerita korea sampai pagi esok sambil order McD delivery je. Engineer pula dengan ketensenan kat plant or kat line serta desakan customer yang cerewet. Nak nak lagi bila ada design product baru masuk or ada masalah kat machine.   Doctor dengan pesakitnya, on-call dan banyak lagi. Last-last kepala tension dan badan meragam kerana asik menumpukan sepenuh perhatian terhadap kerja dan material. Ini dah bukan kategori malas lagi.

Justeru itu, di sini ada sedikit guideline untuk memilih supplement yang terbaik untuk diri kita.


1.Kerap berada dalam keadaan tertekan sama ada kerana kerja, keluarga dan perhubungan. Keadaan ini akan menyebabkan kelenjar adrenal anda berkerja ‘lebih masa’. Keadaan ini akan menyebabkan sakit kepala dan keletihan. Mungkin pengambilan vitamin B komplek, E dan C boleh membantu.

2. Sejarah keluarga yang berhadapan dengan ostreoprosis. Membekalkan tubuh anda dengan mineral yang tersimpan dalam tulang boleh menolong mencegah masalah ini. Apatah lagi bagi wanita yang kerap melahirkan anak, bayi bergantung bekalan kalsiumnya daripada ibu. Justeru pengambilan kalsium, magnesium dan vitamin D mungkin membantu anda menangani osteoprosis.


3. Anda kerap diserang selesema. Sistem imun anda mungkin rendah berbanding orang lain. Dalam keadaan ini tambahkan pengambilan vitamin C dan zink.


4. Jika anda merokok, anda memerlukan lebih vitamin C. Selain itu anda mungkin memerlukan kalsium, magnesium dan vitamin D, kerana merokok juga dikaitkan dengan osteoporosis, tetapi sebaik-baiknya berhentilah merokok.


5. Jika anda berhadapan dengan masalah hormon, anda mungkin memerlukan vitamin B6. tetapi jangan ambil dos yang banyak tanpa rujukan doktor.


6. Anda mengalami masalah tekanan darah rendah. Lebihkan pengambilan zat besi, vitamin C, asid foli dan vitamin B12 juga.


7. Gout- Mungkin anda perlu mengambil vitamin B5 (asid panthothenik)


8. Masalah jantung - Minyak ikan membantu menurunkan tahap kolesterol. Ia juga berfungsi sebagai agen mengurangkan bengkak atau radang. Jika anda tidak mendapat minyak zaitun dalam diet, 

so,mungkin anda perlu pertimbangkan mengambil makanan tambahan.

Macam saya, kehidupan saya mostly habis dalam lab dan semua nya berkaitan research yang memeningkan. Saya memang memgamalkan madu dan habbatus sauda sejak dari zaman degree tapi bila habis stock mulalah malas nak makan. Namun begitu, memandangkan keluarga saya ada sejarah kesihatan yang tak baik (darah tinggi, batu karang, semua ado) membuatkan saya berusaha memaintainkan pengambilan habbatus sauda dan madu. Madu mesti semua orang tahu keistimewaannya sampai tercatat dalam Al-Quran and now, meh saya cerita sikit kebaikan dan keistimewaan Habbatus Sauda pula.
Habbatus Sauda Softgel HPA.
habatussauda.jpgNabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Hadithnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain: “Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim).
Nabi Muhammad s.a.w bersabda : 

"Tetaplah kamu dengan Habbatus Sauda. Sesungguhnya padanya terdapat ubat bagi segala penyakit, kecuali mati ” ( Hadis riwayat Bukhari ).

Habbatus Sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan di kawasan yang beriklim gurun.  Banyak kajian telah dijalankan keatas habbatus sauda. Habbatus Sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan seperti:
  • untuk menghasilkan kulit muka yang cerah
  • membantu merawat batuk dan asma
  • kencing manis
  • selsema
  • keguguran rambut
  • tekanan darah tinggi
  • masalah untuk tidur
  • sakit-sakit otot dan sendi
  • rasa loya dan muntah
  • mengurangkan kolesterol
  • merawat batu karang dan sebagainya.

  Diantara kajian-kajian yang telah di buat:

  • Ibnu Sina di dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan bahawa Habbatus Sauda merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.

  • Ibnu Qayyim di dalam bukunya Medicine of the Prophet menyatakan Habbatus Sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitits, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya. 
  •  
  • Dr Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus Sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system).


Ciri-ciri utama habbatus Sauda:

  • Nilai pemakanan Habbatus Sauda kaya dengan: monosaccharide glukosa, xylosa dsb. Polysaccharide fatty acid yang tidak tepu (unsaturated essential fatty acids, EFA). EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan amino acid yang membentuk protein karotene iaitu sumber vitamin A kalsium, zat besi, dan sebagainya.
  • Sistem imunisasi. Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus Sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain. 
  • Anti-histamine. Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus Sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus Sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.
  • Anti-tumor. Kajian mendapati habbatus Sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.
  • Anti-bakteria. Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus Sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus Sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.
  • Anti-radang (anti-inflammation). Habbatus Sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi), menggalakkan pengeluaran susu. Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus Sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.

Kalau perasan, baru-baru ini ramai blogger yang membuat entry 10 perkara Yahudi tak nak kita tahu dan no. 2 adalah :

 2) Israel mempunyai kepakaran dalam mencipta vaksin dan mahir dalam ilmu perubatan, namun ilmu itu hanya untuk orang luar, kerana mereka tahu bahan kimia yang terdapat dalam ubat akan merosakkan untuk satu jangka masa panjang. Penduduk israel sendiri menggunakan Habbatus Sauda dalam perubatan harian.


 
So, sekarang kita dah tahu dan marilah kita berusaha mencegah daripada merawat. Banyak dah pengeluar membotolkan habbatus sauda, pilihlah yang terbaik untuk diri anda. Dulu saya pernah makan pati habbatus sauda yang mixed with madu, pahit nak mati. Saya stop makan habbatus sauda dan makan madu ja. Tapi, mulai tahun lepas saya mengambil produk herba dari HPA setelah disyorkan oleh sepupu saya dan lainnya sebab ia dalam bentuk softgel. Minyak habbatus sauda covered by gel, so bila kita makan tak la rasa minyak tu. Sebaiknya kena gigit gel tu tapi kalau gigit gel tu, kompem rasa pelik lekat dalam mulut untuk 30 minit. Either way, minyak tu tetap masuk dalam badan sebab gel tu boleh dicernakan.



Saya dah jadi ahli HPA minggu ni. Tak ada niat nak meniaga produk HPA tapi harga ahli sangat murah jadi haruslah register.


Mari kita sihat!



6 comments:

  1. IM dah lama jadi ahli HPA. mulanya rajin beli produk HPA tapi bila akhir-akhir ini susah nak dapatkan produknya IM jadi rasa tawar hati untuk membeli...

    ReplyDelete
  2. kesan jangka panjang yg negatif..
    elakkan pengambilan suplemen..

    ReplyDelete
  3. nice info....leh bgtau x..camne nk dptkan yg HPA tu Habbatus Sauda tu...bape yea...

    ReplyDelete
  4. Awan ambil Selenium A,C,E.
    Masa sekolah amal minum madu asli setiap pagi.

    Nak cuba Habbatu Sauda pula mana tahu jerawat di muka Awan ni boleh surut. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  5. insan_marhaen: betul2..mmg susah nak dapatkn HPA ni. mujuq saya jumpa stokis kt Skudai.

    LadyBird: ada negatif ada positif. kena bijak memilih

    hanaahmad: tq!

    Kazen: leh cari kat web HPA senarai pengedar yg dekat ngn awak. harga rm48

    ReplyDelete

 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template