Testing material di UTHM

Assalamualaikum..

Saya baru sampai bilik dari menemani kawan-kawan saya menguji sampel mereka di UTHM. Particle size analyzer yang diperlukan untuk menentukan size distribution sampel tidak terdapat di U saya, sedihnye. So, kami terpaksa menumpang U lain yang banyak instrument dan baik hati. Inilah antara hindrance atau perkara yang boleh merencatkan perjalanan research. Sample susah siap di prepared tetapi alat ujian rosan atau terlalu ramai yang menanti giliran. Yang merenyahkan lagi apabila pihak makmal lebih memberi keutamaan kepada adik-adik final year kerana mereka perlu menyiapkan projek segera berbanding kami. Sampai hati, kami pun nak siap cepat-cepat jugak.

Apabila alat ujian tiada di makmal sendiri, para researcher perlu mencari alat ujian dia makmal under fakulti lain. Adat la, apabila menggunakan alat fakulti lain mesti la kena bayar kos. Ada alat yang boleh mencecah RM100 per sampel.. Itu okey lagi la kalau U masih ada alat ujian walaupun lain fakulti, kalau U tidak mempunyai alat tersebut kena lah pandai-pandai cari kilang atau U lain yang mempunyai alat tersebut. Kami biasanya prefer UTHM daripada UiTM or UKM sebab lebih dekat dengan U sini. Technician mereka juga baik dan alat-alat mereka sangat banyak. Terbalik dengan fakulti kami dimana terlalu ramai researcher tapi alat penguji kurang. Mereka alat banyak (sampai saya dan kawan2 saya hampir gila dengan kehebatan makmal mereka) tetapi tak dak technician yang pandai operate dan tak dak student guna. 

Tapi hari ni alat yang kami gunakan tu bermasalah pulak dan masih ada sampel yang perlu diuji. So, kami pulang dengan kesedihan dan terpaksa mencari kilang pulak yang sudi sharing depa punye instruments. InsyaAllah, we will keep knocking doors until someone opens it.

Sampai kat sana kena lah mencuba nasi Arab yang glamer tu. Ramai jugak kawan2 dok suh makan nasi Arab tu kalau turun UTHM, so apa lagi. Harganya ada RM5 or RM7, kami pilih RM5 sudah la..sedap! lebih sedap dr nasi Arab UTM yang tawar tu. 





nyum nyum..nanti kena makan lagi, sedap :D

7 comments:

  1. meleleh tengok nasi arab tuh. phew~

    ReplyDelete
  2. aiyak!! 2 minggu lepas baru pekena nasik arab. tengok nasik arab pagi ni.. harus ulang makan sekali lagi nih!

    ReplyDelete
  3. huhuhu.. x pernah makan nasi arab.. sedap ke???

    ReplyDelete
  4. mujur ada di universiti sendiri.. kawan lady terpaksa pergi "tempat lain" lain tuk buat reaserch tntg bidang yg die ambik tu tiap2 minggu..

    ReplyDelete
  5. hyz: mmg kena terai. ok la utk tekak kita

    kakngah:sedap kan..

    || NaFiRaa ||:sedap!

    LadyBird: kesiannya kawan tu...xpa2, pengalaman

    ReplyDelete

 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template