Akhirnya sampai..

13 comments

Print all
More



Assalamualaikum dan selamat pagi..

Semalam saya menaiki bas Swarna Bumi kegemaran untuk pulang berhari raya bersama ayah ibu di kampung. Sebelum pulang, saya sempat ke Chocolate Fair for 2nd round shopping.hehe terasa sedikit pula buah tangan untuk mak,lalu saya shopping dengan sakan kalini. Alhamdulillah, rezeki lebih hadiah utk mak dan keluarga haruslah lebih juga.


Tepat pukul 10 malam, kak Ros dah ready utk menghantar saya ke Sri Putri. Beliau dari lab, terpaksa re-produce her sample for testing. Pukul10 masih di lab sorang-sorang, cekal betul beliau. Raya haji pun tak balik. Dek kerana terlalu bkejar saya tidak smpt ke toilet sebelum menaiki bas. That's most important things to do before naik bas ekspress.


Bas sampai 15 minit lewat dari yang dijanjikan seperti dalam jangkaan saya. Kira-kira pukul11 barulah bas gerak dari Sri Putri. Walaupun seat saya yg ke 25 iaitu paling last, jumpy or bumpy tidaklah terasa sgt. Tetapi yg menjadi masalahnya saya mulai merasa mau ke toilet desperately. Dalam hati dah berdoa supaya driver bas pause his drving kat mana2 R&R tetapi hampa. Bas meluncur laju tanpa mempedulikan necessity makhluk di dalamnya.

Sebelum bas melalui R&R Seremban begitu saja, saya bangun ke tempat drive

" Boleh tak stop kat R&R? Saya nak ke toilet"

Dia angguk menandakan dia faham maksud saya.

Saya pulang ke seat saya semula untuk mengambil dompet sambil menanti bas berhenti.

Aik, bas laju je melepas R&R Seremban. Cissss! Sakitnya hati saya. Orang tengah desperate sgt nak ke toilet dia buat bodo ja. Saya cuba berfikir scara positive. Mungkin dia ada plan utk berhenti di R&R yg ok sikit dan taknak jadual perjalanannya terganggu kalau berhenti di R&R lain. Saya cuba untuk pendamkan perasaan ini dan memaksa diri untuk tidor sambil menunggu bas berhenti willingly. Tapi nmpak gaya bas asik berada di line kanan sja, seakan-akan tiada maksud utk dia berhenti.


Saya bangun dan menuju ke arah driver bas lagi sekali.

"Boleh tak..."

Tak sempat saya nak menghabis ucapan, dia dah angguk beriya-iya. Tanpa menghiraukan anggukan dia saya sambung semula

"Saya nak ke toilet. Nnti berhenti eh"

Arahan biar jelas supaya.

Akhirnya bas berhenti sekejap di toilet PLUS Serdang. Layan aja lah.

Rupanya bukan saya saja yang mahu ke toilet tetapi hampir separuh dari bas trun ketika itu. Rupanya ramai yang berperasaan sama seperti saya tapi hanya menyerahkan takdir kepada driver bas. Selesai proses perkumuhan, barulah selesa tidor.


Tidor punya tidor,akhirnya saya sampai di Stesen Bas Sungai Petani pada pukul6.45. Awal giler. Sgt2 awal drpda biasa sebab driver ni jenis yg tak berhenti mana2. Banyak masa dia save. Saya pula perlu menanti bus ke rumah pada pkul7.30 nanti. Semoga saya sampai dengan selamat. Seronok dpt menghirup udara Kedah yg familiar ini.
 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template