define "bahagia"

Assalamualaikum..

Baru-baru ini ketika tengah dinner nasi ayam penyet dengan kawan di Restoran Idaman Sayang, tanpa dirancang kami terjumpa dengan seorang member dan suaminya. Mereka baru sahaja berkahwin sepertimana saya ceritakan dalam entry ini. Yang bestnya, beliau dah pregnant!. Tengok diorang memang rasa sangat bahagia. Among all my friends yang baru lepas mendirikan rumah tangga, pasangan ini nampak paling2 bahagia. Lepas kahwin dah pindah masuk rumah sendiri, hasben kerja gomen, beliau sendiri seorang engineer & now sedang pregnant. Tapi beliau adakalanya mengadu letih dengan kerja dan itu ini. Tapi itu bahagia yang saya nampak dari pandangan orang ketiga untuk mereka.

Lain pula dengan bahagia saya tengok pada kawan2 saya yang lain. My childhood friend for example. Cik Not (bukan nama samaran) juga nampak bahagia bagi pandangan saya. Walaupun kami sebaya, beliau sudah mempunyai 3 orang anak lelaki yang sihat2 belaka sedangkan saya masih struggle nak habiskan study. Dia selalu merungut tak boleh bersuka ria macam saya yang bujang ini dan selalu juga sms saya kadang2 untuk bertanya saya dah makan ke belum?. Saya tahu dia sedang bosan dengan kehidupan surirumah tapi bagi saya semua tu saat yang sangat membahagiakan bagi seorang ibu dapat menjaga anak-anak dengan tangannya sendiri.

Begitu juga dengan kawan saya yang bekerja sebagai pensyarah di utara tanah air sana. Beliau selalu juga menceritakan betapa tak sukanya beliau dengan kerjanya sekarang. Tambah2 lagi kerjayanya memisahkan beliau dengan suaminya yang bkerja di selatan tanah air. Memang sangat kasihan tapi percayalah, saya tengok dia juga sangat bahagia. Kerjanya dah hebat, dapat bersama dengan bapa walaupun lepas kahwin dan kalau dia dapat bersabar sehingga tamat tempoh kontrak 3  tahun itu dia bolehla bersama suaminya nanti. Bukankah hidup berjauhan sekejap lagi merapatkan dua hati?.

Saya bukan nak membuktikan apa-apa tapi saya selalu dengar benda nie..;

"Bahagianya lah kalau ada rumah sendiri & suami dekat"
"Bahagia nya before 30 dah nak gelaran doktor falsampah"
"Makcik bahagia sangat sebab anak-anak makcik smua kereta besaq"
" my job is hampeh! nak berhenti kerja. Nak bahagia!"
"macam mana aku tak selalu sakit. tak bahagia sebab berjauhan dengan orang tersayang"

So, that's why bila saya dengaq ada orang cakap camni or baca status fb or twitter orang yang cuba relate 'bahagia' dengan something, saya automatic cakap dalam hati

"define 'bahagia' for me please.."

Bukan nak suruh hangpa define bahagia macam bahagia adalah satu perasaan puas hati yang teramat..... tapi seriously, bahagia nampaknya depends on view seseorang. Kalau view dalaman seseorang rasa bahagia kalau dia ada beg tangan LV, so sampai bila2 dia takkan bahagia selagi tak dapat beg tersebut. Tapi if view dalaman dia rasa bahagia kalau dapat tengok orang yang dia sayang senyum, even a small event pun dia boleh bahagia teramat. Saya taktau apa yang saya nak terangkan tapi nak lagi paham sila baca Inilah Makna Bahagia by Genta Rasa, itu lah yang nak terangkan hehe. Macam kata motivasi Prof.Muhaya yang tertampal kat sebelah cermin saya

"Dunia dalaman saya memperngaruhi dunia luaran saya" letak tangan kat bahu and ulang 3x yea.

So, sapa-sapa yang nak bahagia disini saya turunkan hasil copy-paste KAEDAH MENCARI BAHAGIA MENURUT AL QURAN DAN AS SUNAH oleh Ustaz Pahrol Mohd. Juoi dari Genta Rasa



1. Beriman dan beramal salih.
“Siapa yang beramal salih baik laki-laki ataupun perempuan dalam keadaan ia beriman, maka Kami akan memberikan kepadanya kehidupan yang baik dan Kami akan membalas mereka dengan pahala yang lebih baik daripada apa yang mereka amalkan.” (An-Nahl: 97)

Ibnu ‘Abbas RA meriwayatkan bahawa sekelompok ulama mentafsirkan bahawa kehidupan yang baik (dalam ayat ini) ialah rezeki yang halal dan baik (halalan tayyiban). Sayidina Ali pula mentafsirkannya dengan sifat qana’ah (merasa cukup). Ali bin Abi Thalhah dari Ibnu ‘Abbas, meriwayatkan bahawa kehidupan yang baik itu adalah kebahagiaan.


2. Banyak mengingat Allah .
Dengan berzikir kita akan mendapat kelapangan dan ketenangan sekali gus bebas daripada rasa gelisah dan gundah gulana. Firman Allah:
“Ketahuilah dengan mengingat (berzikir) kepada Allah akan tenang hati itu.” (Ar-Ra’d: 28)


3. Bersandar kepada Allah.
Dengan cara ini seorang hamba akan memiliki kekuatan jiwa dan tidak mudah putus asa dan kecewa. Allah berfirman:
“Siapa yang bertawakal kepada Allah maka Allah akan mencukupinya.” (Ath-Thalaq: 3)


4. Sentiasa mencari peluang berbuat baik.
Berbuat baik kepada makhluk dalam bentuk ucapan mahupun perbuatan dengan ikhlas dan mengharapkan pahala daripada Allah akan memberi ketenangan hati.
Firman-Nya:
“Tidak ada kebaikan dalam kebanyakan bisikan-bisikan mereka kecuali bisikan-bisikan dari orang yang menyuruh ( manusia) untuk bersedekah atau berbuat kebaikan dan ketaatan atau memperbaiki hubungan di antara manusia. Barang siapa melakukan hal itu karena mengharapkan keredaan Allah, nescaya kelak Kami akan berikan padanya pahala yang besar.” (An-Nisa: 114)


5. Tidak panjang angan-angan tentang masa depan dan tidak meratapi masa silam.
Fikir tetapi jangan khuatir. Jangan banyak berangan-angan terhadap masa depan yang belum pasti. Ini akan menimbulkan rasa gelisah oleh kesukaran yang belum tentu datang. Juga tidak terus meratapi kegagalan dan kepahitan masa lalu karena apa yang telah berlalu tidak mungkin dapat dikembalikan semula. Rasulullah SAW bersabda: “Bersemangatlah untuk memperoleh apa yang bermanfaat bagi mu dan minta tolonglah kepada Allah dan janganlah lemah. Bila menimpa mu sesuatu (dari perkara yang tidak disukai) janganlah engkau berkata: “Seandainya aku melakukan ini nescaya akan begini dan begitu,” akan tetapi katakanlah: “Allah telah menetapkan dan apa yang Dia inginkan Dia akan lakukan,” karena sesungguhnya kalimat ‘seandainya’ itu membuka amalan syaitan. (HR. Muslim)


6. Melihat “kelebihan” bukan kekurangan diri.
Lihatlah orang yang di bawah dari segi kehidupan dunia, misalnya dalam kurniaan rezeki karena dengan begitu kita tidak akan meremehkan nikmat Allah yang diberikan Allah kepada kita. Rasulullah SAW bersabda:
“Lihatlah orang yang di bawah kamu dan jangan melihat orang yang di atas kamu karena dengan (melihat ke bawah) lebih pantas untuk kamu tidak meremehkan nikmat Allah yang dilimpahkan-Nya kepada kamu.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

7. Jangan mengharapkan ucapan terima kasih manusia.

Ketika melakukan sesuatu kebaikan, jangan mengharapkan ucapan terima kasih ataupun balasan manusia. Berharaplah hanya kepada Allah. Kata bijak pandai, jangan mengharapkan ucapan terima kasih kerana umumnya manusia tidak pandai berterima kasih. Malah ada di antara hukama berkata, “sekiranya kita mengharapkan ucapan terima kasih daripada manusia nescaya kita akan menjadi orang yang sakit jiwa!. Firman Allah:
“Kami memberi makan kepada kalian hanyalah karena mengharap wajah Allah, kami tidak menginginkan dari kalian balasan dan tidak pula ucapan terima kasih.” (Al Insan: 9)



SubhanAllah.. MasyaAllah..Dari point 1 sampai ke 7, ada tak rasa nak tampar muka sendiri macam saya?. Ayat-ayat Al-Quran dan Hadis2 tu surely hit me. Punyalah senang nak bahagia kenapa perlu pilih jalan rumit?.



Yang suka berdrama swasta nak itu nak ini, yang so materilistik, yang selalu ketagih nak menunjuk-menunjuk better stop la pelan-pelan sebab (sila baca kuat2)


“sekiranya kita mengharapkan ucapan terima kasih daripada manusia nescaya kita akan menjadi orang yang sakit jiwa!

2 comments:

  1. Terasa diri ini jahil.
    Selalu melihat masa lalu sampai takut nak menghadapi masa depan.

    ReplyDelete
  2. Samalah kita, mujur sempat terasa sekarang. Masih belum terlambat menghargai masa sekrang dan menghadapi masa depan dgn gigih. Mari berbahagia!

    ReplyDelete

 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template