Do back up your data

Assalamualaikum..

Pada malam yang agak-agak sunyi lalu, sambil kekalutan menyiapkan proposal phd saya yang masih banyak tak siap tiba-tiba laptop saya shut down sendiri. Aik, saya tak buat apa-apa pun melainkan menaip ayat-ayat dalam Microsoft Word. Masih dalam keadaan bertenang saya on balik laptop. 2 3 minit selepas laptop di on, satu warning keluar untuk on secara safe mode. Pelik saya, tak pernah jadi macam ni lagi semenjak saya beli laptop comel nih. Dah saya enter safe mode, laptop shut down sekali lagi. Time tu dah sedikit gabra. Saya on balik dan warning keluar lagi, tapi kalini saya on secara normal iaitu tak memilih safe mode. Tapi malangnya,  laptop shut down lagi. Saya dipermainkan dalam cycle itu berjam-jam. Saya dah panic, malam ni nak cari tukang repair mesti lah kedai dah tutup. Esok pulak hari Ahad mesti kedai banyak tak buka. Lagi malang, time tu cuti kebangsaan sampai hari Rabu. Oh my!.

Pagi Ahad saya hadapi dengan perasaan kucar kacir. Saya cari-cari kedai repair laptop tapi semua tutup, akhirnya saya jumpa kedai repair laptop di Arked Maranti,UTM. Setelah abang repair tengokkan laptop saya, beliau berkata;

"Kena format semua ni. Virus dah rosakkan file"

Aik, sejak bila pulak saya bela virus. Antivirus saya pun ok lagi. Dengan muka nak nangis saya merayu dia selamatkan file berkaitan research saya. Saya tak ada back up lain, format laptop tu format balik lah research saya. Lagi sedih sebab laptop saya ada 1 partition ja!. Bila virus menyerang, habis laptop saya tu. Mujur abang tu boleh selamatkan folder "akademik" saya, folder picture penuh lagha saya dah tak ingat dah. 3 jam kemudian laptop saya pulih seperti baru dengan folder "akademik" telah selamat dalam pendrive yang dibeli di situ jugak. Abang tu jugak buat partition baru untuk laptop saya. Terima kasih sangat2 kepada pemilik kedai komputer itu kerana sanggup panjangkan masa kedai dia sebab suppose dia half-day and tutup kedai tepat pukul 1.30pm tapi dia lanjutkan sikit untuk siapkan laptop saya. Taktau la apa jenis muka sedih saya tunjukkan time.

Seminggu lepas tu, saya ke Taman U beli external hard disk yang boleh back up file secara automatik. Alhamdulillah, saya beli Western Digital Passport Essential Hard Drive 500Gigabyte.


  


Setakat hari ini saya gunakan, memang best. Selain dapat back up file automatic which means if there any changes detected dalam original file dalam laptop, file back up akan buat 1 lg file baru untuk original dan yang baru. Sangat convenience. Mula2 ada 1 ja partition tapi saya buat lagi 4 partition untuk simpan lain-lain jenis file. Ingatkan susah nak buat partition tapi senang aja. So, kalau 1 parition kena virus tak la effect 1 hard disk. Belajar dari kesilapan lalu. 

Kesimpulannya kawan-kawan sekalian, kalau tak mampu nak beli external hard disk untuk back up file dalam laptop sila buat partition asing untuk file yg bermanfaat. Kalau yang dah external hard disk, jangan letak movie files ja, buat back up untuk laptop anda juga. Kita tak tahu apa akan berlaku di masa depan, menangis berlagu-lagu Adele pun tak guna kalau semua hasil writing & research dalam laptop burn macam tu sahaja. Learn from my mistakes yea.

6 comments:

  1. tau takpe. laptop sy aritu virus abes dimakan sume partition. C, D suma. terpaksa format sume. nak nangeh je. hukhuk.

    ReplyDelete
  2. kesiannya..jgn nangis, keep ur cool bro

    ReplyDelete
  3. Ramai pengguna pc mengabaikan perbuatan back-up data.

    ReplyDelete
  4. kann.. i used to be among those ignorant people too. Dah insaf

    ReplyDelete
  5. Akak cadangkan create DROPBOX account to save every important document in cloud.very useful..no more pendrive even external hardisk..yg sometime boleh dimasuki virus jugak.

    all the best in your phd...akak pun mcm awak..suam2 kuku gak semangat ni.

    kzu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zu, seriously memang Dropbox memang best!! tq for the recommendation

      Delete

 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template