Konferens Pertama dan cerita PHD

2 comments
Assalamualaikum..

Sebelum saya teruskan dengan cerita pengalaman konferens saya di Langkawi yang sangat cantik itu, biarlah saya terangkan dahulu isi penting presentation saya pada hari kedua kami di sana. Ini adalah kerana on that very day banyak sangat aktiviti menarik yang kami lakukan right after saya present. Jadi biarlah cerita aktiviti tak berkaitan ilmu itu saya letakkan di dalam entry berbeza. Jenis pemalas macam saya ini, hendak menulis panjang takut pula hilang semangat ditengah-tengah jalan especially kalau saya masuk cerita purse saya diambil oleh beruk jantan di Pulau Dayang Bunting. Seram!. Ok, next entry saja saya ceritakan pengalaman itu. Untuk kalini saya nak bercerita tentang research PHD saya. Ianya agak bosan, harapnya dapat bersabar sehingga keakhir entry. Saya cuba terangkan dengan nada paling lemah lembut dan menarik yang 180 degree lain dari cara saya present ketika di depan panels and participants.

Tajuk presentation saya ialah "Swelling Properties of Oil Palm Empty Fruit Bunch-Graft-Poly Acrylamide, Polyacrylic Acid, and Poly(Acrylic Acid-co- Acrylamide)"



Untuk konferens pertama ini saya lebih tekankan mengenai preliminaries stage dimana saya nak dapatkan monomer yang terbaik yang akan digunakan sepanjang research nanti. Kiranya results yang telah dibentangkan hanya 10% daripada research PHD saya. Sebelum saya pergi lebih dalam ada baiknya saya terangkan definisi setiap perkataan. Before that, mintak maaf terlebih dahulu saya ucapkan sebab bahasa rojak iaitu campuran English dan Bahasa akan digunakan dengan dominannya sebab research saya 100% dalam English jadi nak terangkan dalam BM sempurna amat susah bagi saya. Tapi dengan menukarkan ia ke Bahasa juga boleh membantu saya mengulangkaji balik pemahaman saya.


Tajuk besar research saya adalah lebih kepada menghasilkan campuran baja dan hydrogel (sejenis polimer) dinamakan "slow release fertilizer (SRF)" yang boleh mengeluarkan nutrient baja secara perlahan-lahan. Biasanya, apabila nutrients dalam baja seperti Nitrogen dan Phosphorus habis dilepaskan kepada tumbuhan, hydrogel yang kosong akan ditinggalkan dalam tanah dan pembaziran serta pollution akan berlaku. Seperti semua maklum, polymer synthetic adalah non-biodegradable (tidak boleh terurai) begitu juga lah dengan SRF ini. Jadi, dalam research ini saya mencampurkan fiber dari tandan kosong kelapa sawit (OPEFB) melalui proses grafting untuk menghasilkan bahagian yang boleh diuraikan. Banyak pembolehubah yang saya akan vary untuk mendapatkan SRF yang unggul.

Seperti diterangkan sebelum ini konferens kalini saya hanya fokuskan pemilihan monomer. Hydrogel atau nama lainnya Superabsorbent Polymer adalah sejenis gel yang dihasilkan daripada monomer yang hydrophilic(suka air) yang berkeupayaan menyerap air dan menyimpan 20% air dalam strukturnya tanpa dia terlarut dalam air itu. Contoh penggunaan hydrogel yang paling dekat dengan kita semua adalah pampers.Untuk mendapatkan hydrogel yang boleh serap sebegitu banyak air makanya pemilihan monomer adalah sangat penting. Untuk research saya, monomer acrylic acid (AA), acrylamide (AAm) dan combination of both (AA-co-AAm) telah digunakan manakala amount components lain seperti initiator, crosslinker, fiber, fertilizer dan neutralization agent ditetapkan.

Testing seperti water absorbency capacity (WAC), reswelling ability, swelling rate, AUL telah dijalankan untuk investigate yang mana satu monomer bakal digunakan nanti. WAC dijalankan dengan memasukkan SRF kering ke dalam air suling selama 24 jam. Berat akhir dan berat awal ditimbang untuk mendapatkan nilai WAC.

  (Thomas et.al, 2003)
 
 Ketika testing ini dijalankan, 4 mekanisma penyerapan air sedang berlaku didalam SRF iaitu hydration, hydrogen bonds, 3D networks and osmotic pressure yang menyebabkan ia dapat menyerap air dalam kuantiti yang banyak compared to material lain seperti span. Apabila air masuk dalam SRF, struktur dalamannya akan mengembang menjadi 3D networks. Ketika ini proses hydration dan hydrogen bonding berlaku. Molekul network mempunyai elastic contractive force yang menyebabkan  networks contract dan bila sampai equilibrium, osmotic pressure pula menjadi faktor air masuk dalam SRF.  Test reswelling ability penting untuk mengetahui keupayaan SRF digunapakai semula selepas beberapa cycle iaitu cycle kering-rendam-kembang-kering-rendam-kembang x 5. Nilai WAC semua SRF tetap tinggi walaupun 5x digunakan menunjukkan SRF is reusable.  Test swelling rate adalah sama seperti WAc tetapi nilai bacaan diambil setiap sejam manakala test Absorption Under Load (AUL) dilakukan sebgai anologi nilai WAC dibawah tanah.

Secara kesimpulan kasarnya combination 2 monomers (AA-co-AAm) memberikan results yang bagus tapi saya kena tunggu results lain dulu yang saya tengah jalankan untuk menguatkan pemilihan saya. 



Masih ada 12  testing berbaki untuk preliminaries stage berkaitan characterization (SEM, FTIR, NMR, DSC, TGA), biodegradability (Soil Burial) , slow release (in water and soil) , field evaluation (water retention in soil and in agriculture, plant growth, tanam pokok). Part penting tak masuk lagi tuh. Slownya progress saya, dah kelam kabut  dah ni. Nampak ja tenang di luar, dihati bergelora. Datang makmal setiap hari walaupun weekends tapi masih slow. Ya Allah...Ini dah 3rd sem, ada lagi 3sem.  Saya ada lagi 2 konferens bulan 10 dan bulan 11 ni. Taktau la camna hasilnya. . Doakan saya yang pemalas ni yea :)




References:


[1]        Kiatkamjornwong, S. Superabsorbent polymers and Superabsorbent polymer composites. ScienceAsia. 2007. 33: 39-43.
[2]        Liang, R., H. Yuan, G. Xi and Q. Zhou. Synthesis of wheat straw-g-poly(acrylic acid) superabsorbent composites and release of urea from it. Carbohydrate Polymers. 2009: 1-7.
[3]        Xie, L., M. Liu, B. Ni, X. Zhang, et al. Slow-release nitrogen and boron fertilizer from a functional superabsorbent formulation based on wheat straw and attapulgite. Chemical Engineering Journal. 2011. 167: 342–348.
[4]        Sahoo, P. K., G. C. Sahu, P. K..Rana and A. K.Das. Preparation, Characterization, and Biodegradability of Jute-Based Natural Fiber Composite Superabsorbents. Advances in Polymer Technology,. 2005. 24: 208–214.
[5]        Sahoo, P. K. and P. K. Rana. Synthesis and biodegradability of starch-g-ethyl methacrylate/sodium acrylate/sodium silicate superabsorbing composite. Journal of Material Science. 2006. 41: 6470–6475.
[6]        Thomas, B., R. B. Heimann and P. Eyerer. Superabsorbent Polymer Composite (SAPC) Materials and Their Industrial and High-Tech Applications. Dissertation. Freiberg University of Mining and Technology; 2003







 
 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template