Melaka Part 3: Perigi Hang Tuah

Assalamualaikum..

Amboih lamanya entri pasal Melaka di pause kan. I was so excited about HCM trip and had forgotten that the last part of Melaka trip that still has not yet published. I covered about Menara Taming Sari and Melaka River Cruise in my past entries and in this entry i'll share about The historical Perigi Hang Tuah,Rumah Tradisional Melaka and asam pedas nyum nyum...

As the last day of our travel, we decided to stop by at Perigi Hang Tuah. It's location is in Kampung Duyong and only 15minutes from my sister's house.

Selain dikatakan tidak pernah kering walaupun ketika musim kemarau, air perigi ini juga dikatakan mujarab sebagai ubat and ada yang buat bisnes jual air perigi ni. Semuanya tidak akan terjadi melainkn dengan izin Allah pastinya.

Berjalan sikit dari perigi kelihatan sebuah rumah yang menarik perhatian kami. Itu lah dia rumah tradisional Melaka, bayaran tak berapa ingat tapi rasanya not more than RM 5/ person.


Rumah ini merupakan usaha terbaik pihak disitu untuk mengekalkan rumah asal orang Melayu untuk tatapan pemuda pemudi generasi milenia kini. Di dalamnya dipamerkan tilam, pinggan mangkuk, dapur, perkakasan rumah orang dolu2.


Permainan triple congkak seperti gambar di atas tidak pernah wujud di dalam zaman apa pun, ianya sekadar lakonan. Mohon jangan ada yang kompius.

Baju pengantin ni boleh disewa untuk sesi fotografi dalam rumah ni. Hanya mampu melihat, pengantin lelaki belum diketahui lokasinya...

Katil orang dolu2 sangat tinggi...

Dapur kayu dan belanga diperbuat dari tanah. Sihat dan menyihatkan. Chemicals free~

Seterusnya,kami melanjutkan perjalanan mencari makanan trademark orang Melaka selain cincalok iaitu asam pedas. Menurut adik saya, asam pedas tersedap di sana cuma dibuka kedainya bermula petang sampai ke malam. Jadi, memang bukan rezeki kami lah sebab Sha plan balik KL after lunch. Namun begitu, adik membawa kami merasai juga asam pedas di foodcourt Mydin. Bolehlah daripada tak dak. Rasanya sedap juga and harganya boleh tahan.

Travel kami berakhir setelah hantar Sha menaiki LRT di Seremban. Melaka is indeed negeri bersejarah. Rasanya everyone here in Malaysia kalau mampu ke tempat hebat2, stop sekejap di Melaka juga bagus. So may things about our cultures were originated from there and we can learn so much from it.

Next holiday with Sha will be in April, USS Temasik here we come~




5 comments:

  1. wow bestnye, akak tak penah lagi sampai ke melaka, last pegi zaman kecik2 dulu aje

    ReplyDelete
  2. melawat melaka bererti anda melawat malaysia. begitulah temanya negeri bersejarah :)

    ReplyDelete
  3. Kak Mamasyaza: Nanti bwkla anak2 akak pergi. Best!

    Anie: mantop!

    ReplyDelete
  4. thanks coz sudi mlwat...
    http://www.facebook.com/rumahmelakaperigihangtuah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2, kekalkan keaslian rumah tu yaaa

      Delete

 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template