Selatan Tanah Besar Asia

0 comments
Assalamualaikum...

Hari yang ditunggu-tunggu pun tiba. Sha and Trah finally sampai juga di Johor seperti yang dirancangkan berbulan lamanya. Kami plan nak ke Universal Studio Singapore dan mereka pertama kali menjejakkan kaki di tanah Johor tempat saya menimba ilmu bertahun lamanya nih. Sampai sahaja di Johor tempat pertama on the list nak tunjuk kepada mereka tak lain tak bukan ialah Johor Premium Outlet. 



 Kalau dulu saya punya memori pahit di sini sebab after balik ja mesti perasaan loser muncul. Dengan price tag yang melampau2, saya punya level of confidence goyah juga. Tapi, nasib baik Sha and Trah ada membeli something and kami bertiga membeli mist from Rahasia Victoria maka memori dah beransur manis. Btw, terlupa nak introduce mereka nih. Both of them are my super best friend from SAINA dulu sampai sekarang. 25/1/1999 till now. Kira sendiri dah berapa puluh tahun kami berkawan. heh. Dulu saya bercuti di Melaka dengan Sha and ke Vietnam dengan Trah, now kami bertiga sekaligus. Tunggu Anie free pulak, nak sangat bercuti kami berempat bersama-sama.

Siap shopping, kami menuju ke Taman Negara Tanjung Piai yang terletak di Daerah Pontian. Cuaca ketika itu macam mendung-mendung nak hujan, tapi kami tegar nak ke tempat paling selatan di tanah besar benua Asia itu. Berpandukan GPS dan hasil bacaan dari blog2, kami sampai di sana dengan selamatnya. Keadaan di sana seperti baru lepas hujan dan lsg tiada umat manusia. Mungkin juga kerana hari Jumaat.


 Well, pedulikan ada orang atau tak yang penting posing menandakan kami pernah sampai di sana. Nasib kami baik kerana Taman Negara Tanjung Piai masih dibuka dan bayaran untuk sekali masuk ialah RM5.

 Ada satu ayat yang best "Hanya monyet membuang sampah di sini" gitu lah bunyinya. So, sapa2 yang buang sampah dialah monyet. Bagus, pada saya amat terkesan. Sesiapapun tak mahu digelar si monyet,kan?









Kita kena berjalan sepanjang titi kayu ni di sepanjang selat Melaka. Cantik

Menghirup suasana segar dan aman damai amat menenangkan.










Alhamdulilah.. siap perjalanan kami sampai ke selatan benua Asia. Pasni selatan benua mana pulak?
Esok nak ke USS! 














Penyu Terdampaq

2 comments
Assalamualaikum....

Menyambung kembali Desaru Trip, keluar saja dari Muzium Nelayan yang terletak di Tanjung Balau itu saya dan Anie bergegas ke Kg. Sedili Kechil. Kami sepatutnya check-in di Mutiara Motor Resort pada pukul 2pm. Perjalanan ke Sedili mengambil masa kira- kira 45 minit. Jalan ke Sedili diiringi ladang kelapa sawit dan sangat lengang cuma terserempak sebuah dua kereta saja sepanjang perjalanan, jalan baru agaknya. Kami memang gamble and serahkan bulat2 kepada GPS sahaja. Memasuki kawasan kampung barulah lega sikit.


Mutiara Motors Resort ni milik Mutiara Motors pengedar kereta import dan juga minuman DriveM7 yang dutanya Aaron Aziz, Zizan and many more. Dibahagikan kepada dua bahagian iaitu rumah pedalaman dimana kena menyeberang jalan raya jika nak ke pantai manakala rumah tepian berada betul2 tepi pantai. Harganya pula RM128 untuk pedalaman dan RM 138 untuk tepian. Nama pintu bilik bukanlah nombor bilik tetapi nama kereta. Rumah ferrari rumah paling best.

Mulanya, ketika saya booking rumah tepian dah fully booked tapi nasib baik sangat ada sebuah kosong apabila kami sampai. Pakcik yang booking lambat datang jadi mereka bagi kami masuk dulu. hoyeh. Kami terus grab and berjaya dapat rumah tepi pantai, namanya Rav.



Masuk ja kawasan resort dah rasa tenang gitu sebab nampak pantai. Tempatnya yang agak isolated menjadikan resort ni amat sesuai untuk sesiapa yang inginkan escape from urban life. Gitu.

Resort ni bagi saya sangat worth the money. Semua basic facilities cukup lengkap, katil king size and single sesuai untuk family. Saya dan Anie berdua saja jadi bilik ni jadi sangat2 selesa. Astro juga ada.

Dah salin baju apa semua, apalagi kalu tak pergi layan pantai. Anie di depan rumah kami.

Resort ni sesuai juga untuk aktiviti persatuan and kelab sebab tempatnya luas and ada dewan 'Sayang Mutiara' di depan tu.

Subhanallah.
indah sungguh ciptaan Allah
time air sedang surut nak mandi tak best, kami cecah kaki ja and berjalan and bersembang sepanjang pantai and the best part was main buaian yang terletak ditepi pantai. Buaian tu untuk budak2 umur bawah 12 tahun tapi pakcik resort tengok kami naik tak ditegor pun so, kami dengan yakinnya menghayun buaian masing sambil ditiup angin laut. Nyaman.



Sempat lagi KEEking ketika main buaian :) Bunyi angin bertiup memang best.

As for dinner, disebabkn kami tak bawak bekal selain buah2 yang dibeli di fruit farm petang tadi, kami drive sesuka hati mencari makanan di kampung. Nasib baik kami jumpa kedai makan di Jason Bay yang terletak 30 mins driving. Jauh jugak tapi best sebab boleh berjalan2 and tengok gelagat orang di sana. Ada juga seperti kami yang tidor tepi pantai tetapi lebih extreme mereka tidur dalam khemah.

Esok pagi after check out kami ke Desaru. Air laut Sedili Kechil lembut mesra sangat, sesuai untuk menenangkan kepala. Kami mencari tempat mandi di pantai public Desaru. Air lautnya dah pasang and soooo sesuai melepaskan kerinduan mandi laut. Mandi sampai lebam kata orang.





Kira-kira pukul 12 kami berangkat meninggalkan daerah Desaru melalui highway yang sama. A sweet escape dengan Anie kalini sama seperti masa kami ke Port Dickson hari tu. With different beaches and experiences pastinya,so lepaih ni kita nak lari pi pantai mana lagi Anie?

Ladang Anggur Beris

2 comments
Assalamualaikum...

Weekend lepas kawan saya sms menanyakan lokasi Ladang Anggur Beris, katanya nak ke sana kalau tiada aral. Terus teringat visit2 saya ke sana. Ladang Anggur Beris ni sebenarnya sudah lama beroperasi tetapi saya sebagai orang daerah Sik pun tak pernah menjejakkan kaki ke sana jika tidak kerana kenduri Mar dolu2. Rumah Mar yang terletak di Gulau is on the way sahaja dari ladang anggur ni. So, selepas makan kenduri kami follow pasangan pengantin buat outdoor photoshoot depa kat sini.

First time visit, sebaik kami sampai ramai rupanya pasangan pengantin yang sedang photoshoot. Suasana macam kat oversea and ada tasik Beris as permandangan memang sesuai untuk wedding photoshoot kat sini.


Pengantin pi cari angle cantik untuk photoshoot, rombongan depa dok kagum tengok anggur

Untuk yang tak tahu dimana letaknya ladang anggur ni meh nak bagi direction sikit. Sebenarnya jalannya straight ja tapi dalam sikit lah. So, after keluar dari exit highway Gurun amik kanan di trafic light yang pertama.Then, go straight ahead sampailah ke simpang Sg.Senang and amik kanan sikit and straight lagi. After sejam 45 minit driving alert Ladang anggur di sebelah kanan. Kalau dari rumah saya (Jeniang) dalam setengah jam sahaja.



Kali pertama saya sampai, buah anggur tengah masak and kaler pun cantik ja. Second time pergi buah baru nak menghijau. Lepas bayar fee masuk ke dalam ladang untuk tengok sahaja. Jangan petik! kalau nak makan kena beli yang telah siap dibungkus di kaunter jualan luar sana.


 
Siap dengan sepotong ayat Al-Quran lagi..

Second time visit dengan mak, Kakla, Zahra, Adik dan tunangnya. Kebetulan tunang adik sampai dari Melaka, kami terus mengajaknya jalan-jalan di sini. Saja nak tunjuk kehebatan negeri Kedah jugak sebenarnya, Untung-untung kahwin nanti boleh photoshoot sini.


Kekaguman nampaknya Apit di situ. Time ni buah masih kehijauan. Beruntungnya saya dapat pergi time buah masak kaler ungu dan buah belum masak kaler hijau.

 Mak, Kakla dan Zahra, time ni dia baru pandai2 berjalan. Asik kena dukung ja. Patah pinggang jugak nak kendong budak ni.
 
Comeynya gaya mak.

Punca kesejukan utama.

Baru nak berjalan sendiri.


Berlari-lari di dalam ladang bila dah yakin diri.


 Selain ladang, tasik Beris yang terletak di belakang ladang anggur juga menjadi tarikan di sini. Menjamu mata dengan melihat air tasik sangat menenangkan fikiran.
 
Ada juga playground untuk kanak-kanak seperti Zahra.
Kagum sangat kawasan Beris ada ladang anggur nih, terus jadi glamer. Time saya melawat rumah lama tempat ayah buka kedai runcit di Sg.Senang, ada juga ladang anggur nih tapi masih dalam peringkat baby. Luas juga kawasananya, sapa yang adventurous boleh la pergi tengok. Tak sangka after kami pindah kawasan tu jadi sangat promising bagi penanaman anggur ni. Selama ni ingatkan kawasan tanah tinggi ja boleh tanam anggur. Tanah Kedah memang aman damai. Silalah mengunjunginya~


BERIS LAKE VINEYARD, only in MALAYSIA


Hen Gap Lai, HCM

4 comments
Assalamualaikum...

Minggu ni terlebih rajin dapat produce 2 entries dalam masa 2 hari berturut-turut. Bukan rajin sebenarnya tapi sesak melayan kepala yang tepu dek tenggelam dalam technical writing si tesis yang tak habis2 maka berehat dengan menulis blog ini. Nak sambung cerita pasal the last part of our Ho Chi Minh trip. Sobs...dah nak abis..

      Selesai shopping di Ben Thanh, kami pulang ke hotel untuk mandi dan bersiapsiaga untuk menonton Vietnamese Water Puppet show yang sangat popular tu. Kepopularan dia sampai masuk RunningMan gitu ha. Kami jumpa Miss Kahn lagi sekali di depan dewan sebab dia yang belikan tiket. Sila take note - beli tiket dengan beliau much cheaper dari pergi beli sendiri.

Kami sampai Golden Dragon Theater lewat beberapa minit, show pertama sudah pun bermula ketika kami masuk ke dalam dewa. Persembahan sejam ni terasa sangat menghiburkan walaupun tak faham sepatah apa pun. Keterujaan melihat puppets yang bergerak2 dalam air dan kehepian jurunyanyi dan jurumuzik disebelah kolam air tu sampai kita pun terasa hepi. Puppeteers yang mengawal puppets berdiri disebalik skrin dan mengontrol puppets dengan mengunakan long bamboo rods dan string yang tersembunyi dibawah air. Tengoklah video yang sempat saya capture. Terasa rugi tak capture dari awal sampai akhir sebab anak saudara saya suka benar tengok puppets ni.


Ada banyak slot dalam show ni antaranya ialah:
  • “Uncle Tễu” A Rural M.C. and a Friend of the Poor
  • The Dragon in the Soul of the Vietnamese
  • Peacefull Childhood in Countryside
  • Traditional Daily Life in Rural Villages
  • Heroic Legends and the Vietnamese Spirit
  • Vietnamese People’s Traditional Fondness for Learning
  • Folk Festivals: Ritual Processsions and Games
Address Golden Dragon Water Puppet Theatre kepada sesiapa yang nak pergi sendiri:

55B Nguyen Thi Minh Khai St., D.1
T: (08) 3827-2653
Website: http://www.goldendragonwaterpuppet.com/

 Memang must have experience kalau pi HCM. Seriously, jangan skip this.

       Selepas keluar dewan Miss Kahn datang dengan husbandnya untuk jumpa buat kali terakhir. This couple sangat2 lah baik. After amik kupon teksi ke airport (amik kat beliau murah and selamat. no tipu2 lagi) and we said our goodbye. Tapi kami still contact2 thru facebook sampai sekarang. Untuk yang berminat nak ke HCM, selain email yang saya bagi dalam entry lepas, Miss Kahn can also reachable through her facebook page: https://www.facebook.com/vietnamtourslotus.comvn

Before pergi airport, kami shopping moon shawl yang harganya RM19 SAHAJA di kedai akak Muslim Champa nih. Beliau yang free hair pun pakai moon shawl sebab nak masuk dalam gambar. Biar seragam barulah cute.
Kami pulang ke tanahair tercinta dengan bermoon shawl. Sampai di airport semua orang tau budak2 ni mesti baru balik dari Ho Chi Minh. Tapi kami happy sangat, tengok je la muka kami semua dalam pic di atas. Athirah and Zai bukan main senyum lebar, Ekmi toksah cakap la...

We had our happiest moments, had a great opportunity to meet with kindhearted people and learning different cultures there.
InsyaAllah will go there again. Hen Gap Lai~





Beach and Beyond

0 comments
Assalamualaikum...


Dah hampir-hampir 8 tahun di Johor buat kali pertamanya saya menjejak kaki di Desaru cuti sekolah yang lalu. Dan saya rasa tersangat rugi sebab baru mengetahui kebestan tempat ni. Nasib baik kawan terbaik saya, Anie cakap nak datang Johor dan nak sangat tengok pantai. Saya pun nak pergi pantai! Dalam otak saya kalau cakap pasal pantai kat Johor ni pastilah Mersing muncul. Tapi dulu time degree and master pun pergi Mersing so, saya survey2 tempat lain pulak. Tambahan pula, ke Mersing perlu minimum 3 jam driving. Jauh!

Cari mencari akhirnya dapat tahu pasal Highway Senai-Desaru yang baru siap, yang membuatkan perjalanan ke sana perlukn 1 hour driving ja.



Journey of 2 Kedahans di tanah Desaru & Kota Tinggi bermula awal pagi Sabtu. Exit dari highway kami sampai di checkpoint No.1: Desaru Fruit Farm kira2 45 minit dari UTM. Ketika kami sampai cuaca sangat baik, boleh merasai terik mentari gitu.



Ramai tourists dari Singapore di sana dok tunggu turn nak naik lori untuk melawat dusun pokok2 dan ada juga yang shopping buah buahan tempatan. Kami sempat grab 3 jenis buah dengan narga rm10. Lori yang membawa pengunjung masuk dusun buah datang setiap sejam setengah so kami dah terlepas 1 round and kena tunggu another round. Kami tak jadi naik sebab nak ke checkpoint seterusnya secepat mungkin. Kena kejar masa untuk check-in Mutiara Resort di Sedili Kechil pukul 2pm.

Drive another 10 mins kami sampai di checkpoint seterusnya iaitu Muzium Nelayan yang terletak di Tanjung Balau.


Muzium ni sangat menarik dengan segala macam info berkaitan nelayan dari jenis perahu, pukat, jenis ikan, proses buat pukat serta mentera2, harta dari kapal karam, kehidupan di kampung nelayan sampailah jenis2 upacara nak turun laut semua ada. Bagus sangat bawa famili datang sini sambil mandi manda di Pantai Tanjung Balau just diluar muzium.

Rambut blond gitu ha.

Muzium ni terdiri daripada rumah2 kecil yang dibahagikan ikut kategori. Main rumah ni sangat selesa dengan aircond dan penjagaan yang bagus. Harga masuk tak ingat berapa sebab dapat student price RM2. yeay!

"Welcome~" kata Anie.

Kehidupan nelayan dipersembahkan dalam bentuk dolls yang comey.


Jenis2 perahu dan kapal yang digunakan untuk menjala.

Hasil kapal karam yang berlaku perdekatan Pantai Desaru

Tinggalkan jejak sebelum berangkat pulang..

Banyak sangat info dalam muzium ni and a group of tourists from Singapore pun ramai di sini. Kami tak sempat berlama-lamaan di muzium sebab nak drive to Kota Tinggi pula, jauh lagi tu.


| Sempat lagi menikmati angin pantai Tanjung Balau yang letaknyanya betul2 belakang Muzium Nelayan. Ramai orang mandi manda sambil main wau. Nyaman~


Next checkpoint: Mutiara Motors Resort, Kg. Sedili Kechil, Kota Tinggi will be in the next entry.

Ho Chi Minh: Day 4

2 comments
Assalamualaikum..

So, harini tak rush sangat macam semalam. Aktiviti kami hari ni half-day tour Bandar Ho Chi Minh yang bermula pada pukul 8 pagi dan menonton Vietnamese Water Puppet Show sebelah petangnya. Seperti biasa, bangun pagi kami melangkah ke area Ben Thanh untuk breakfast. Kami menjamah nasi di kedai makan Abang & Adik sekali lagi.

 Jumpa juga pic depan kedai ni, dok cari-cari lama dah. Kedai makan ni boleh tahan sedap lah makanannya. Boleh juga membeli kopi halal di sini. Selesai makan, Miss Kahn datang menjemput dengan taxi untuk menaiki bas. Tour pusing2 HCM dah nak bermula!

 Petrol station kat sini tengah2 alam gitu. Depa ada setakat Ron 95 paling tinggi dan Ron 92.

 Destinasi pertama merupakan War Remnant Museum yang menempatkan gambar2 ketika perang Vietnam dolu2. Tempat wajib jejak, menitis air mata tengok gambar2 depa ni. Baru kita sedar betapa bertuahnya kita lahir di zaman selepas perang.

 Muzium dibahagikan kepada beberapa parts, first floor menunjukkan kehidupan kanak2 ketika perang ke sekolah melalui tunnel. Semalam dah pergi Chu Chi Tunnel so sudah ada bayangan dalam otak. Pulun tak pulun la pi sekolah pun bawak topi besaq in case ada letupan or serangan boleh cover. Ada juga yang bawa stretcher sambil bawak buku, nanti kalau ada yang injured boleh angkat terus. Memang respect. Anak2 kita sekarang bawak di hantar depan sekolah selamat dari perang (dengan izin Allah) pun sempat lagi melencong ke mana hala. If only they know there are people who are dying to be in their shoes. Bersyukur2.

 Kat second floor pula menempatkan gambar ketika perang  yang bermula November 1, 1955 and ended April 30, 1975 dan it's after effects.

Gambar di atas sebenarnya ada gambar selepasnya tapi tak saya tak amik sebab terlalu kejam. Selepas askar Vietnam di tolak masuk ke dalam helicopter, heli akan naik ke udara dan kemudian askar Vietnam tersebut di tolak keluar. Gambar2 di sana menceritakan segalanya.

Perang Viet menjadi teruk apabila askar US menggunakan chemical weapons against rakyat tempatan. Kesan dari chemicals itu keturunan Viet ada yang cacat hingga ke hari ini.

  
Adik dalam picture lahir pada tahun 2008, she's armless & legless. 

 Chemicals yang digunakan ketika perang Viet, US seakan-akan mahu melupuskan seluruh  Viet. Keji. Agent Orange merupakan compound yang paling berbahaya dalam Dioxin family dan Dioxin itu sendiri merupakan chemical paling harmful and toxic yang pernah dijumpai oleh manusia sampai sekarang. Bayangkan betapa teruknya kesan chemical tu, sehinggakan 85g pun boleh memusnahkan bandar yan berpopulasi 8 juta penduduk.

Kami tak sempat nak membaca semua info pasal perang sebab tour guide dan suruh berkumpul untuk ke next destination. Ikut hati nak stay situ lama-lama.

 Our next destination is kedai kopi terbaik di HCM. Menariknya depa ada kopi halal untuk kami minum tapi harganya sangat mahal. 15 minit di kedai kopi and kami proceed to Binh Tay Market.

 Binh Tay ni macam Ben Thanh tempat menjual kain main murah tetapi bezanya kena beli secara pukal. Ekceli kat sini lagi murah dan ada ja kedai yang menjual sikit2 tapi lokasinya yang jauh menjadikannya tidak digemari oleh tourist. Saya sempat grab 2 kain Viet Silk di sini :).

Next destination kami dibawa ke kedai craftangan, prosesnya lebih detail diterangkan oleh pekerja di sini berbanding dengan Handicapped craftangan aritu. Tapi takpalah kami dah pernah dengaq so kurang berminat sikit di sini.

Tour tamat pukul 1.30PM dan kami serbu Ben Thanh sebelum ke Water Puppet Show yang bermula pada pukul 7PM.

But before that, we went to meet our precious tour guide, Miss Kanh and her husband who were very kind and had provided us with generous hospitality. Water Puppet Show might ended very late and we can't let the opportunity to meet and thank them slipped away.

Thank you so much you guys!. Great wishes to both of you and your business. Till we meet again . 






** Last chapter of Ho Chi Minh: Water Puppet Show will be up in few weeks.. i have a thesis to write... T_T
 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template