TOK

2 comments
Assalamualaikum..


"Mi, tok nak kencing.."
My beloved Tok (grandmother is referred as Tok by Kedahan) was hospitalized due to her serious stomach ache and I, at that point of time was at home during my semester break had to take care of her. Tok's motions were restricted so she needs my help to go everywhere. After 3 nights at Hospital Sik, I told Tok to get well soon or I would leave her alone at that hospital. I was feeling very bored and tired having to sleep on a chair, eating Tok's hospital meal and spending time in a ward full of sick people. After I finished threatening Tok, she asked me to make her a cup of coffee before making a promise to get well soon. I bet she knew her granddaughter's uneasiness.

However, Tok's condition started to worsen the day after and they decided to send her to general hospital in Alor Star. With blood bags on her bed, Tok was pushed into an ambulance by 2 nurses. With our clothes bags and stuff, I pushed myself into that ambulance too.

'Mi...Mi...'
I heard Tok was calling my name, repeatedly. I held Tok's hand to makesure she can feel my presence beside her. I continously holding Tok's hand while strugling with a little headache as the ambulance was driven crazily fast.

Tok was pushed into an emergency room as soon as we arrived. Everyone moves in hectic mode there and I was alone waiting for Tok outside of the emergency room. Luckily, Paksu arrived few minutes after that. Tok has 2 children, my father & Paksu. Tok was admitted and my sister came from Penang to look after Tok together with me. While Tok was asleep, me and my sis took the opportunity to look around that new general hospital. It was a huge hospital, nothing like what we had in Sik. We bought bread and fruit for Tok.

A group of doctors came in the morning and did some rough check-up on Tok's health. They took Tok for a proper check-up involving squezing a tiny camera inside Tok's stomach in the evening. I saw part of Tok's cloth was covered with blood when a nurse pushed Tok to her bed where me and my sis were waiting. Tok said it was very painful and she got upset with me because I didn't go inside the operation room with her. After that Tok finally regained her strenght and was discharged 2 days later.

That was one of my valuable experiences with arwah Tok.

.....

Tok has passed away on 12th May 2013.

Ever since Tok had gone forever, my tears drop almost everyday. It's not only because of the sadness but there's a pain inside my chest that no words can explain it. I wish i treated Tok better, I wish I massaged her regularly when she asked me to, I wish I listened to her dongeng, I wish she can witness my wedding and I wish I was there when she took her last breath.

Regrettably, I can't..



10 May 2013: Allah gave me an intuition that Tok will be gone forever.

May Allah bless my Tok, Engu Binti Hasan. Al-fatihah.


I will remember that feeling forever

Dear all, please appreciate everyone in our life for we don't know what we've got until we lost it.

Welcome to MALAYA

0 comments
Assalamualaikum...




Selepas melawat Chu Chi Tunnel di Vietnam  tempoh hari, barulah saya teringat yang di Malaysia sendiri pun ada tunnel yang digunakan zaman perang dulu2 kala. Di mana lagi kalau bukan di War Museum yang terletak di Batu Maung, Pulau Pinang, near Toy Musuem jugak. Go check please, sangat menginsafkan. Saya berpeluang menjejakkan kaki di sana selepas menghadiri kenduri Ida dan Nazmi 2 tahun lalu. Entry throwback kiranya nih. Nasib baik gambar2 masih ada dalam simpanan  *hembus hembus habuk*.


Time ni saya dan Yatt dok buat master lagi, Aiman kerja kat Perak dan Usyer kerja kat Kulim. This entry surely brings back good memories. Now memasing dah busy dengan kehidupan sendiri, taktau bila boleh berkumpul lagi. Kami gelarkan diri geng2 SKR cawangan Utara. Kema tak join lagi time nih.

 Masuk ja dalam muzium, selain "welcome" signboard tadi, kami dialu2kan dengan senarai perang yang melibatkan Tanah Melayu ketika itu. Dalam banyak-banyak perang itu, saya lebih familiar dengan Indonesian Confrontation hasil bacaan novel keperwiraan late Tun Kanang Anak Langkau ketika saya darjah 6. Peranan beliau dalam rejimen askar Melayu ketika itu sangat hebat dengan moto beliau "Agi Idup Agi Ngelaban". Pergh. A true hero. Macam nak baca lagi sekali novel tu, best!.

Didepan lubang tunnel. Muzium ni merupakan bekas kubu Jepun so design dia semua kecik-kecik ja. Tunnel pun ikut saiz askar depa, sama konsep macam Chu Chi tunnel. Tapi bezanya, tunnel ni digunakan oleh askar Jepun angkut peluru and barang keperluan manakala Chu Chi tempat rakyat Viet bersembunyi dari askar.
Segaknya gaya masuk tunnel nih, lain benar dengan Chu Chi Tunnel nun. Tunnel nih dah dilengkapi lampu menerangi perjalanan juga lebih bersih. Tunnel untuk askar and untuk rakyat pastilah sangat berbeza, needless to say.

 Diluar tunnel masih ada jerangkap samar yang masih aktif seperti dalam gambar di atas. Kubu ni berada di atas bukit, apabila askar musuh datang panjat jerangkap samar mcam ni sesuai untuk menghalang mereka. Strateg.

Senapang digunakan untuk menembak jatuh helikopter askar musuh.  
 Kesan asal hasil letupan askar musuh masih wujud sampai sekarang.

 Selain itu, ada juga tempat interrogation bagi tahanan. Layanan teruk sudah pasti.
Konsep pancung kepala yang diamalkan oleh askar Jepun bagi menghukum pembelot dan juga musuh. Brutal. Tapi bukan itu saja cara mereka mendera, kaum hawa ketika itu paling menderita kerana Sex Slavery. Ramai living proof mangsa rogol askar Jepun menderita hingga ke hari ini.

 

 
Askar Jepun membunuh orang kampung dan mengambil anak2 gadis untuk dijadikan pemuas hawa nafsu mereka di kubu.

 "THEY DIED FOR ALL FREE MEN"

Walaupun saya datang sini 2 tahun yang lepas, saya masih ingat imej2 yang dipamerkan tentang penyeksaan yang dilakukan oleh askar penjajah kepada rakyat kita dulu. Muzium ni banyak memberi pengajaran. Sebelum ini as a Malaysian yang lahir selepas merdeka saya selalu take things for granted, sudahla jarang sekali bersyukur dengan kebebasan yang dinikmati malah suka mengeluh. Datang sini tengok dengan mata sendiri betapa susahnya orang sebelum ini berjuang menuntut kebebasan.

Bersukaria itu best tetapi melawat juga muzium bagus untuk pembentukan jatidiri. Sedikit menyedihkan kerana sepanjang kami di muzium ni jumpa kurang dari 6 orang ja. Ramai lagi tak tahu pasal muzium ni, kot.

well..


Semoga Malaysia kekal aman damai

Semoga Malaysia sentiasa dirahmati Allah
Semoga Allah menempatkan semua hero2 yang terkorban menyelamatkan negara dikalangan orang-orang yang dicintaiNya
Amin.

Universal Studio Singapore

0 comments
Assalamualaikum..

Selepas menjejaki penghujung benua Asia semalam (bunyi macam jauh ja), seperti dirancangkan pagi ini kami akan bermain di Universal Studio Singapura (USS). Selain kami bertiga, kami disertai  3 warga lab juga iaitu Kak Dayang, Ekin dan PZ. Orang kata kalau dah dok kat Johor, tak pergi USS tak sah lah, dekat sangat dah. Mujur juga ada pakej dari UTMtoSingapore, bayar RM190/person termasuk tiket masuk USS, bas pergi balik dari Sri Putri dan white card.

Pukul 9.30am kami gerak dari USS, selepas masuk Larkin, turun di imegresen M'sia, turun di imegresen Singapore, finally kami sampai di USS kira2 pukul 1130am. Kami breakfast roti canai yang dibeli di kedai mamak belakang bus stand Sri Putri tadi sebelum bermain.

Pose wajib di depan trademark USS

USS terbahagi kepada 7 bahagian: ikut kami jalan dari kiri 1) Madagascar, 2) Far Far Away, 3) The Lost World, 4) Ancient Egytp, 5) Sci-Fi City, 6) New York and 7) Hollywood.


Madagascar-Far Far Away-The Lost World

Seperti taman permainan lain, kena beratur sebelum boleh main. Semakin best benda tu, semakin panjang linenya. Di Madagascar, kami menaiki river boat dan dibawa mengembara didalam gua dan boleh tengok karekter dalam Madagascar movie seperti Alex, Gloria, Marty and lain2. Front seater kena berhati2 kerana akan disimbah dengan air, sikit ja. Then, kami naik merry-go-round yang comel ja. Madagascar ni tempat panas2 badan ja dulu.

Seterusnya, kami ke Far Far Away land untuk tengok Shrek 4D movie and naik roller coaster. 

 Shrek and Princess Fiona are loveliest and friendly creature

Shrek 4D movie sangat best. Kita cuma perlu duduk dan menghayati perjalanan Shrek menyelamatkan Princess Fiona yang diculik. Kalau 3D kita rasa macam kita berada dalam movie tu, 4D kita rasa kita yang naik selamatkan Princess Fiona tuh. Effect berangin and terenjut naik kereta kuda, kaki meremang kena serang labah-labah and kesejukan kena air time naik dragon tu memang menjadi. Then, kena naik roller coaster pertama dalam hidup di sini. Seram gila!. Di USS ni ada 4 roller coasters, yang kat Far Far Away ni paling lembut la compared to yang lain semua high-speed above 80 km/h punya. No way lah nak naik. Naik yang lembut2 ni pun dah nak tercabut jantung. Kali pertama and kena duduk front seat lagi!. Yang lagi bongok (refer untuk diri sendiri) , saya tengah keluarkan Blackberry nak amik picture tiba2 roller coaster bergerak. Sebelah tangan pegang holder tu sebelah lagi pegang tangan Kak Dayang dengan BB dalam genggaman. OMG!

Then, kami teruskan perjalanan ke The Lost World, tempat dinosaur bermaharajalela.

 Tyrannosaurus-Rex menjumpai tempat asalannya

Kami naik river raft boat kalini, boleh tengok dinosour serta anak2 and yang paling menakutkan bila kami dibawa masuk kedalam bangunan lama yang telah diattacked oleh dinosour. Sampai 1 part, boat ditinggikan and kami dah bersedia kot kot boat akan dijatuhkan kebawah tapi unexpectedly, boat digelongsorkan ke belah kiri dengan tiba2. Hampir tercabut jantung jugak kat sini. And betullah initial warning yang bakal basah, time kat sini ramai yang basah. Nasib baik letak barang dalam locker. Tapi ada sorang akak foreigner ni tanpa mempedulikan surrounding dok amik gambar guna kamera, kagums sungguh. Tangan saya cuma mampu memaut kuat di holder and tangan Trah ja.

Then, kami berDino-Souring pula. Katanya untuk kanak-kanak tapi still menakutian jugak. Lemah jantung sungguh saya ni. Disebabkan masa untuk menonton live action dah terlepas, kami proceed ke Ancient Egypt pula,

Ancient Egypt-Sci-Fi City


Ancient Eqypt satu-satunya kawasan kami tak berminat nak main game. High speed roller coaster and jeep yang 30minutes of waiting, baik jalan tempat lain dulu. Skip that and we went to the most awaited Sci-Fi City tempat Transformers berkumpul. Line paling panjang nak dihadap tapi kami tegar nak naik Transformers 4D ride yang orang kata best amat tu. Nasib baik tempat beratur dihiasi barang2 transformers boleh juga menghilangkan bosan tapi sakit tumit still tak hilang.

Lengan Megatron yang terpotong dalam Transformer 1.

Serpihan All-spark

This initial warning dah oke, ikut kita nak follow ke tak

Wuhuu! Front seat lagi! Nak nangis rasanya. Bagi saya, ride ni paling nak tercabut jantung, horror and paling lama dirasai padahal sekejap ja. Mula2 rasa naik kereta then, bertukar jadi transformers and kena lawan dengan Megatron. Kena sedut and kena baling in 4D version amat menakutkan. Sampai satu tahap saya tendang tempat letak kaki sebab rasa macam nak terkeluar dari kereta. Time tu kalau mereka ambil picture, opkos boleh menang anugerah minah paling memalukan. Last part paling mendebarkan, saya dah tak dapat tahan lalu pegang lengan Trah lagi (sori Trah...) sambil panggil Mak! Mak! Mak!. Okey, seriously memalukan.

Keluar ja dari Transformer ride, kami solat di tempat solat yang sangat tak selesa. well, they should provide the bigger one kot memandangkan Muslim ramai kat sana. Siap solat kami lepak menenangkan fikiran sambil menonton Hollywood parade sepanjang jalan. Parade di hanya ada time weekends. 

Selesai parade, kami proceed to New York and Hollywood. 

Dengan harapan tak ada lagi ride yang meluruhkan jantung, gerak kaki diteruskan. Memula kami menaiki Sesame Street Space Chase, saya tak boleh rilex lagi sebab takut tetiba ada benda menakutkan lagi. Tapi sampai ke hujung tiada apa2 melainkan karektor sesame street yang comel. Tapi saya tetap automatic pegang tangan Kak Dayang bila tengok benda pelik sepangjang ride tuh. Kami berdua gelak dengan hebat bila tau ride dah sampai penghujung sebab finally boleh melepaskan nafas lega. Ohoho penakutnya diri ini! Kami juga masuk menonton 2D version of  Steven Spielberg dok bercerita pasal effects dalam movie dia and dia tunjuk macamna dari pentas kosong menjadi New York City tengah dilanda hurricane. Patutlah movie dia semua hebat belaka, bukan calang2 effect dia guna. 

Lastly, kami singgah di Hollywood untuk amik pic and beli cenderahti untuk dibawa pulang. Selesai misi USS. Kat sini boleh tenangkan balik jantung. USS tutup pukul 730pm, kami turun menanti bas pulang ke Sri Putri. Dah boleh tick buang USS dalam list places to go \(^_^)/









 

Her Blog Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template