Friday, September 23, 2011

Master study, how to survive?

Assalamualaikum and a very good day to everyone.

After lots of questions have been asked by my friends and juniors, how to survive during master study?. The survival here it's not about the research or study, this section will cover on financial only. For study or research, maybe later :P. Okeyh, after graduated and dah dapat ijazah mesti tertanya-tanya nak sambung belajar or nak kerja. It's depends on yourself and your financial status too. Kalau belajar tapi tak cukup duit pun susah jugak kan?. Takkan nak mintak kat mak ayah lagi, sebab time degree pun dah banyak mintak tolong mereka. So, for this section I'll try my best to provide some links and some tips that I think maybe beneficial for them yang tak mau menyusahkan mak ayah dah. Anda tolong diri anda dengan niat nak berjaya dan tak mau menyusahkan mak ayah then, i'll help you with this. For Master study, the on-paper expected period of study is 2 years for research and 1.5 years for mix mode( means: kena masuk kelas and buat reasearch). let's roll!

A) Lecturer's Grant.
Bagi student master by research, mesti kena ada supervisor (SV) dan tanya dia boleh tak jadi Research Assistant (RA). The appointment of RA ni temporary ja dan biasanya tajuk master memang sama dengan grant SV. So, sambil buat master dan tolong SV sikit dapat la gaji. Ada kawan saya boleh dapat gaji up to RM1500 sebulan. Ada grant supervisor yang 2 tahun, ada yang 1.5 tahun, so apa-apa hal kalau nak jadi RA ni memang kena selalu berdampingan dengan SV anda. 

Kelulusan Ijazah Sarjana dan sedang membuat MSc/PhD (UTM's standard)

Kadar Elaun RM 700 – RM 1850
Tempoh Lazim 2 Tahun (Maksimum)

Tapi, yuran tak disupport. So, next..


B) MyMaster
 
Bagi student by research yang dah jadi RA kena mintak MyMaster yang dibawah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) ni. MyMaster support yuran for every semester, best kan?. Untuk student master by mix-mode or taught course pun boleh minta MyMaster ni. But remember MyMaster hanya support YURAN SAHAJA, elaun bulanan takde. Sedikit details are as below. For further details

Syarat-syarat Umum
    • Pemohon adalah warganegara Malaysia;
    • Berumur tidak melebihi 40 tahun semasa memohon;
    • Telah mendapat tawaran kemasukan (tidak bersyarat/sementara) atau telah memulakan pengajian di IPT;
    • Pengajian secara sepenuh masa;
    • Memiliki Ijazah Sarjana Muda atau setaraf yang diiktiraf oleh Kerajaan dengan CGPA minima 2.75;
    • Tidak menerima sebarang bentuk penajaan dari lain-lain penaja (kecuali pinjaman pelajaran atau elaun pembantu penyelidik siswazah);dan
    • Tidak pernah mendapat tajaan dari mana-mana pihak untuk pengajian di peringkat yang sama
     
    C) Upah or Skim Pelajar Bekerja
     so, untuk pelajar Master by research mungkin dah boleh survive kan?. Bagi student yang bukan by research yang bukan RA, try cari kerja yang disediakan oleh universiti anda. Kalau kat UTM ni dipanggil Skim Pelajar Bekerja (SPB). Dalam grant SV pun boleh buat SPB ni tapi lagi sekali kena tanya SV anda. Macam SV saya, dia bagi student master by mixmode buat SPB ni dengan gaji RM7 sejam, 8jam sehari or bagi gaji maksimum RM1000 sebulan. Walaupun sikit dari gaji RA tapi ok la kan dari takde.   Macam saya dulu2 kala, grant lecturer tak leh nak buat SPB. Jadinya saya dan kawan-kawan bekerja kat Rumah Tamu UTM or Scholar's Inn sebagai Housekeeper dibawah SPB ni. Penat jugak tapi best sebab ramai-ramai.
     

    D) Skim Fellowship or SLAB/SLAI  
    Setakat ni saya banyak fokus on student UTM or kalau ada semua U pun boleh. KALAU, takmau jadi RA or SV anda tak cukup nak bagi SPB or tak mau kerja macam saya tu boleh apply SLAB/SLAI ni. Apa mondo ni? haa.. nama penuh dia Skim Latihan Akademik Bumiputera (SLAB) atau Skim Latihan Akademik IPTA (SLAI). Kawan saya ramai jugak yang amik ni dimana pengajian mereka dibiayai oleh universiti yang diminta setiap bulan, yuran pengajian ditanggung dan dijamin pekerjaan selepas grad/bonded. SLAB/SLAI banyak U yang offer. Pandai cari musti ada rezeki anda di situ. 


Tamat...

So, itu la serba serbi yang saya rasa dapat membantu anda semua dalam membiayai pengajian. Yang lain macam parttime kat kedai buku or jaga kedai mana mana tu lain lah yea. Saya harap ini semua dapat membantu anda semua. Yang penting,jum bersemangat sambung belajar ramai-ramai. Rezeki Allah tu sangat luas dan kita tak ada pengetahuan tentang itu, kita lakukan yang kita tau..iaitu berdoa dan berusaha. Selamat mencuba semua ni!
Update 2015: ramai lagi yang masih membaca entry ini di 2015. Alhamdulillah semoga membantu. Ketika menulis entry ni saya masih pelajar PhD, now saya dah bergelar pensyarah. InsyaAllah saya akan update sikit demi sedikit


Update 2018: https://ekmirabat.blogspot.my/2018/01/postgraduate-financial-assistance-in-utp.html


9 comments:

  1. bagus jugak kan kalau dapat sambung master..
    tapi mslh kewangan memang menghambatlah..
    kalau kos lady xleh wat separuh masa.. kalau x leh belajar sambil kerje.. huhuhuhu..

    ReplyDelete
  2. Miss Lady,

    Sebaiknya wat master full time sbb sekejap je pun. banyak sumber yg provide kewangan mcm saya ckp kat atas tu. kena beruasah, insyaAllah Allah tolong hambaNya yang tolong agama Allah. :)

    ReplyDelete
  3. salam kenal.

    wah..kena la pulak entry ni ngan mslh sy.huhu.. sy teringin nak sambung masters (skrg buat degree ade 2 sem lg). tapi pikir mslh kewangan tu la yg yg buat serba slh tu sbb degree pun dah pnjm ptptn. nak gak keje cari duit.

    thx for the info ok

    ReplyDelete
  4. Eera Shera, now u have to focus on degree dlu, dapatkan 3 pointer and above pastu smbg. skang ni byk peluang blajar.insyaAllah. Gud lux!

    ReplyDelete
  5. SALAM HI..
    I dapat offer smbung UUM.
    Sekarang tgh serve notice to current company cause nak buat full-time.
    Reading the tips relieve sangat2!!
    walaupun bakal meninggalkan monthly salary nearly 3k + workload mcm hampeh,makanya ku sanggup masuk academic world and baals dendam balik utk result degree dulu.
    ehh, anyway, thanks for the tips.

    ReplyDelete
  6. kagum dgn segelintir mnusia yg asyik ckp 'about me' je heehee..btw, blog entry awak sgt mmbntu terima kasih! :) moga rezeki awak & saya (hahaha) makin bertmbh dgn perkongsian ini.

    ReplyDelete
  7. Salam sis,

    Untuk Semester 1 master biasanya, pemohonan biasiswa dh bukak ea? Research assistant awak apply dulu msa semester 1 gak?
    :)

    ReplyDelete
  8. 13/10/2016 dah ni.. ;) masa abis degree mmg saya jns x sbr nk kje cari duit ats alasan nk byr ptptn dan segala lah kan. syukur bila dh keje bidang degree tp bz terlalu x smpt la fikir bab samb belajar. (terkilan). Pengalamanku sbg pensyarah kolej swasta lbh kurg 5 thn.
    12 tahun berlalu dah penat keje fulltime dan try mcm2 keje flexible time. Lps tu bosan weekdays xde buat apa2 coz kje on weekend shja, dan kbtln dpt offer utkjd RA dan sambung master terus. Tu intro.
    Persoalannya di sini adlh:
    Skrg umur saya 35 tahun. Let say tamat master umur dah 37 tahun. Let say lg samb PhD tamat around 4 thn lps tu jd 41 tahun umurku.
    Dalam usia sebegini apakah masih ada peluang untukku keje dgn IPTA sebagai Pensyarah terutamanya?
    http://minahwan.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. thanks....good info😊
    https://srfrizqi.blogspot.my

    ReplyDelete

 

Alkemirization Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template